Srednjoškolskim centrima za projekte 32.500 KM

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas sporazum sa direktorima srednjih škola sa područja grada o dodjeli budžetskih sredstava za školske programe u iznosu od 32.500 KM.

Vuković je, nakon potpisivanja sporazuma, novinarima izjavio da će sredstva iz gradskog budžetskog suficita biti utrošena na sufinansiranje projekata koje su kandidovali srednjoškolski centri sa Sokoca, Pala, iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

„Mi smo danas Srednjoškolskom centru `Sveti Vasilije Ostroški` sa Sokoca dodijelili sredstva u iznosu od 7.500 KM, koja će biti utrošena na sanaciju toplovoda, a Srednjoškolskom centu `Pale` 10.000 KM za sufinansiranje projekta energetske efikasnosti, zamjene stolarije i fasade, u kojem učestvuju i Razvojni program UN /UNDP/, opština Pale“, naveo je Vuković.

On je dodao da će ostatak sredstava biti dodijeljen Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža i Srednjoj školi „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo /nalaze se u istom objektu/ za realizaciju projekata instalacije video-nadzora, opremanja informatičkog kabineta i zamjenu unutrašnje stolarije.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo je nadležan za finansiranje materijalnih troškova srednjoškolskih centara na području grada i u tu svrhu iz gradskog budžeta svake godine bude izdvojeno u prosjeku oko 450.000 KM.

„Današnja dodjela sredstava predstavlja jedan novitet kada je u pitanju grad Istočno Sarajevo, jer posebnim sredstvima finansiramo projekte, a redovne materijalne troškove ostavljamo na onom nivou na kojem su bili“, naglasio je Vuković.

On je pojasnio da je to posljedica finansijske discipline koju grad već dugi niz godina sprovodi, te da se na taj način došlo u poziciju da može izdvojiti vanredna sredstva za rješavanje najvažnijih problema.

Vuković je pohvalio rad direktora srednjih škola sa područja Istočnog Sarajeva koji ulažu velike napore i učestvuju na konkursima međunarodnih organizacija i na taj način rješavaju određena pitanja u svojim obrazovnim ustanovama.

„To je veoma važno, jer je očigledno da javne institucije, Republika Srpska i lokalne zajednice nemaju trenutno kapacitete za rješavanje svih problema u srednjoškolskim centrima“, zaključio je Vuković.

Direktor Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda rekao je da donacija grada mnogo znači, jer se škola nalazi u projektu energetske efikasnosti koji finansira UNDP, a koji zahtijeva da škole 50 odsto sredstava obezbijede posredstvom lokalnih zajednica.

„Nama je opština Pale obezbijedila 20.000 KM, a grad nam je sa ovih 10.000 KM omogućio da krenemo sa realizacijom projekta zamjene stolarije na školi koja je veoma stara i dotrajala, tako da ćemo zamjenom stolarije ostvariti uštedu energije od 30 odsto“, rekao je Gazivoda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare