Srednjoškolci posjetili pogone i laboratorije kompanije „Alumina“

0
Srednjoškolci posjetili pogone i laboratorije kompanije

ZVORNIK – Učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika posjetili su danas kompaniju „Alumina“ u okviru redovnih nastavnih aktivnosti.

Oko 40 učenika, drugog i trećeg razreda Gimnazije i Medicinske škole, članovi biološke i hemijske sekcije zvorničkog Srednjoškolskog centra najviše vremena su proveli u laboratorijama „Alumine“, saopštila je Služba ove kompanije za odnose s javnošću.

Rukovodilac Službe laboratorija u ovoj kompaniji Gordana Ostojić upoznala je učenike o procesima koji se odvijaju u fabričkim laboratorijama i radu instrumentalne opreme kojom ova fabrika raspolaže.

„Učenicima smo prezentovali rad naših laboratorija, mogli su da saznaju kako se rade razne vrste analiza, ali i da vide sa kakvom instrumentalnom opremom raspolaže naša fabrika“, rekla je Ostojićeva.

Ona je naglasila da su posjetu zvorničkih srednjoškolaca iskoristili i da ih zainteresuju za ovu vrstu posla, kako bi im pomogli kod njihove buduće profesionalne orijentacije.

U kompaniji „Alumina“ u posljednjih nekoliko godina uloženo je oko 700.000 KM u nabavku novih uređaja i opreme u dvije laboratorije, u kojima se godišnje uradi 250.000 do 300.000 različitih hemijskih analiza.

„Drago nam je što smo u jednoj ovako velikoj fabrici, gdje smo mogli da se upoznamo o savremenoj laboratorijskoj opremi i procesima koji se ovdje odvijaju“, rekla je učenica drugog razreda Gimnazije Kristina Ilić, napomenuvši da je ovo za njih veoma dragocjeno iskustvo.

Profesor Nenad Drljača, koji je zajedno sa još troje profesora hemije i biologije predvodio zvorničke srednjoškolce, naveo je da je ovo prva posjeta članova biološke i hemijske sekcije Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ kompaniji „Alumina“, te da su do sada boravili na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

On je rekao da na ovaj način učenici pokušavaju da prošire svoja znanja, koja mogu da steknu na predmetima biologije i hemije, ali i da malo više upoznaju prirodne nauke.

„Interesovanje naših učenika je bilo raznoliko, jer su tokom boravka u kompaniji `Alumina` mogli da vide dosta toga i da se detaljno upoznaju sa pojedinim hemijskim i laboratorijskim procesima“, rekao je Drljača, izrazivši očekivanje da će i ubuduće nastaviti sa ovakvim posjetama, koje su veoma korisne za srednjoškolce.

Kompaniju „Alumina“ redovno posjećuju i studenti tehnoloških fakulteta iz Zvornika i Novog Sada.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare