Srednjoškolci nemaju fiskulturnu salu

0
Srednjoškolci nemaju fiskulturnu salu

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je opština spremna da djelimično sufinansira troškove grijanja Sportske dvorane, ako ona bude ustupljena učenicima sokolačkog srednjoškolskog centra za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja u tom objektu.

Bjelica je rekao Srni da će rebalansom opštinskog budžeta za ovu godinu, najvjerovatnije, biti riješeno ovo pitanje.

Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu, koji pohađa više od 340 učenika, nedostaje odgovarajuća fiskulturna sala, pa tridesetak časova fizičkog vaspitanja sedmično obavljaju u nekadašnjoj učionici prilagođenoj sportovima bez lopte, rečeno je Srni u ovoj školi.

Vršilac dužnosti direktora Srednjoškolskog centra Miroslav Maksimović kaže da su programom rada u srednjim školama svih smjerova za fizičko vaspitanje predviđeni i sportovi sa loptom – košarka, odbojka, rukomet i da u ovoj školi rješenje vide u korištenju Sportske dvorane za časove fizičkog vaspitanja.

„Već smo ostvarili određene kontakte i razgovore kako bismo, uz pomoć opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo /koji obezbjeđuju materijalne troškove ovoj ustanovi/, riješili problem tako što bi se časovi fizičkog obavljali u novoj Sportskoj dvorani u blizini ove škole“, naveo je Maksimović.

On je dodao da uprava škole planira i neke unutrašnje uštede kako bi obezbijedili sredstva za korištenje Sportske dvorane.

Upravnik Sportske dvorane na Sokocu Miroslav Divčić kaže da, prije svega, treba imati u vidu da su Sportska dvorana i fiskulturna sala dva različita objekta i da ideju da učenici Srednjoškolskog centra imaju časove fizičkog u prostorijama dvorane, treba dobro analizirati.

„Nova Sportska dvorana ima površinu od 4.200 metara kvadratnih, visina objekta je 17 metara, a da bi se tu mogla odvijati nastava fizičkog vaspitanja treba, prije svega, obezbijediti znatna sredstva za troškove zagrijavanja prostorija“, smatra Divčić.

On je podsjetio da je prije šest godina tadašnji direktor srednjoškolskog centra u razgovoru sa upravom dvorane ponudio cijenu od 10 KM po održanom času fizičkog vaspitanja, a da bi razliku nastalih troškova grijanja sufinansirala lokalna zajednica.

Prema njegovim riječima, ova ideja nije realizovana iz više razloga. „Razumijem da su srednjoškolcima potrebni bolji uslovi za fizičko vaspitanje, ali matematika je neumoljiva. Da bismo zagrijali dvoranu dnevno nam je potrebno 180 KM“, dodao je on.

Sportska dvorana na Sokocu otvorena je u jesen 2010. godine, kapaciteta je 1.070 sjedišta i nalazi se u blizini Srednjoškolskog centra na Sokocu.

Za izgradnju ovog objekta Vlada Republike Srpske obezbijedila je 1.500.000 KM, a opština Sokolac je uložila 2.000.000 KM kreditnih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare