Srednjoškolci glumom pomažu Dragani Ibraić

0

FOČA – U humanitarnoj predstavi dramske sekcije Srednjoškolskog centra Foča sakupljeno je 370 KM za pomoć Dragani Ibrajić iz Trnova, majci dvoje maloljetne djece, kojoj je u decembru prošle godine amputirana desna noga iznad koljena, kao posljedica teškog ranjavanja od granate 1992. godine na Ilidži.
Učenici četvrtih razreda Medicinske škole, pojačani jednim gimnazijalcem, sinoć su premijerno u Gradskom pozorištu Foča izveli predstavu „Komšijska posla“, prema tekstu učenice Mirjane Radović, a u režiji profesora srpskog jezika Slavice Filipović.

„Na ovaj način željeli smo da istaknemo humanost medicinske struke i da podsjetimo građane da naše malo nekome može da olakša ili produži život“, rekla je Filipovićeva.

Učenica Mirjana Radović, koja je napisala tekst za predstavu, kaže da se sve uloge zasnivaju na mentalitetu koji je zastupljen u Foči.

Ona je tumačila ulogu Milke, žene koja se na sudu pojavljuje kao svjedok između dvije zavađene komšijske porodice.

„Milka je primitivna žena koja je ograničena svojom glupošću i koja pokušava da dostigne modernu gospođu iz svog susjedstva, u čemu ne uspijeva“, navela je Radovićeva.

Učenica Isidora Arsenović zaigrala je na sceni u ulozi Lare, obrazovane žene koja postaje uzor mlađim pokoljenjima.

„U predstavi je prikazana razlika između porodice koja je okrenuta narodnoj muzici i porodice koja je okrenuta drugim vrijednostrima, među kojima su obrazovanje i klasična muzika, a čijoj klasi pripada Lara zajedno sa mužem Bogoljubom“, objašnjava Arsenovićeva.

Učenici su istakli da su zadovoljni odzivom publike, te da im je njihov smijeh najveća nagrada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare