Srednjoškolci centar rasadnik talentovanih matematičara

0
Srednjoškolski centar Foča
Srednjoškolski centar Foča

FOČA – Ova školska godina, po rezultatima sa regionalnih, republičkih i državnih takmičenja, jedna je od najuspješnijih u istoriji Srednjoškolskog centra Foča, istaknuto je danas na obilježavanju Dana škole.

Direktor Srednjoškolskog centra Veselin Radović podsjetio je da su učenici Dejan Stanković, republički prvak iz matematike, i Damjan Stanković, koji je bio drugi na republičkom takmičenju, na Olimpijadi BiH izborili plasman na Međunarodnu olimpijadu iz matematike.

„Na regionalnim takmičenjima naši učenici su osvojili 15 medalja iz matematike, informatike, fizike i francuskog jezika. Na republičkom takmičenju, uz matematičare, uspješni su bili i informatičari Dimitrije Dobrota i Đorđe Milanović, koji su podijelili drugo mjesto u konkurenciji od prvih do četvrtih razreda“, rekao je Radović.

Fočanska gimnazija oduvijek je prepoznatljiva po odličnim matematičarima.

U posljednjih 18 godina, računajući i dvojicu ovogodišnjih olimpijaca, na najznačajnijem svjetskom takmičenju iz matematike Foča je imala devet takmičara, a dvojica su osvajali bronzane medalje – Filip Morić 2000. i Vladimir Vladičić 2001. godine.

Profesor matematike Stanislav Ivanović kaže da su dvojica Stankovića već na pripremama u Beogradu, nakon čega će vježbanje za najvažnije svjetsko takmičenje, koje se održava sredinom jula u Rumuniji, nastaviti u Sarajevu.

„Tradicija dobrih rezultata iz matematike počela je davno, za vrijeme pokojnog profesora Mića Mašića, koji je forsirao učenike i odlično ih pripremao. Mi smo to nastavili, trudimo se koliko možemo, ali je najpresudnije da učenici imaju volju, da rade i da se takmiče“, objašnjava Ivanović.

Srednjoškolksi centar ove godine pohađa 590 učenika, a pod jednim krovom trenutno egzistira pet škola – gimnazija, šumarska i mašinska struka, zdravstvo i ekonomija.

Tradicionalno, za Dan škole nagrađeni su najbolji učenici, a među njima i predsjednik Savjeta učenika, maturant gimnazije Marija Milanović.

„Posebno bih istakla humanitarne akcije koje smo realizovali, kao i saradnju sa djecom iz Udruženja `Tračak nade`. Interesovanje za rad u Savjetu učenika je veliko i ponosna sam na sve naše đake“, rekla je Milanovićeva.

Uz Dan škole i dvije izložbe u školskom holu – jedna je već tradicionalna izložba slika članova likovne sekcije, a druga je o istorijatu Srednjoškolskog centra, ali i uopšte školstva u Foči, koju je priredila istorijska sekcija gimnazije.

Profesor istorije Rajka Golijanin kaže da je učenicima najdraža nacionalna, a posebno zavičajna istorija.

„Izložbom je obuhvaćen period od Svetog Save, pa do danas. Učenici su se dosta trudili i podatke su nalazili u muzeju, sa interneta, ali i kod živih svjedoka“, navela je Golijaninova.

Dan škole je još jednom pokazao da su, osim u nastavi, učenici vrijedni i u vannastavnim aktivnostima i da posjeduju izuzetne talente za sviranje, pjevanje, glumu, recitaciju, folklor, slikarstvo, a slavlje je završeno velikim kolom u školskom holu, u kojem su se zajedno sa učenicima igrali i profesori i radnici škole.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare