Srećno Badnje veče!

0

Službama i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima večeras se najavljuje Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. Ovaj praznik je i posljednji dan šestonedjeljnog Božićnog posta kojim se vjernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Božića.


U Crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Palama večeras je služeno večernje bogosluženje, a u porti je tradicionalno naložen badnjak. Nalaganju badnjaka je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika iz svih dijelova Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore. Vjernicima je tradicionalno posluženo domaće vino.

Sveta liturgija će biti služena u ponoć u Sabornom hramu Svetog Arhangela Gavrila, dok će u staroj crkvi biti služena u 05:00 časova.

U Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu služena je večernja služba na Badnje veče, a u porti hrama održano je nalaganja badnjaka u prisustvu brojnih vjernika i uz vatromet.

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva večeras obilježavaju Badnje veče, najavljujući praznik rođenja Isusa Hrista. Ovaj dan se obilježava liturgijama u crkvama, paljenjem badnjaka i porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom. Na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva večeras su osveštani i naloženi badnjaci.

Mir Božiji – Hristos se rodi!

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare