Srebrenka Golić: Na Palama izgraditi regionalnu deponiju

0

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da će na lokalnoj deponiji u Palama biti izgrađena regionalna deponija po evropskim standardima. Golićeva je rekla da je na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem i predsjednikom Skupštine grada Miroslavom Lučićem, te načelnicima opština u sastavu grada, dogovoreno da je potrebno izraditi studiju opravdanosti za šta će biti obezbijeđena donatorska sredstva.

„To će biti regionalno-komunalna deponija koja je u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i radiće se po svim evropskim standardima“, istakla je Golićeva i dodala da načelnici sada treba da potpišu međuopštiniski sporazum i da se resorno ministarstvo aktivira oko izrade studija.

Golićeva je novinarima rekla da provođenje Zakona o uređenju prostora i građenju u Istočnom Sarajevu predstavlja problem u dijelu koji se odnosi na izradu prostorno-planske dokumentacije.

„Činjenica je da i opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo nemaju prostorno-plansku dokumentaciju, a razlog je nedostatak sredstava“, kaže ona i podsjeća da su rokovi za donošenje tih planskih dokumenata dosta dugi i da je Ministarstvo voljno da skrati te rokove, za šta inicijativu i saglasnost treba da daju lokalne zajednice.

Prema njenim riječima, ti rokovi treba da budu kraći, pogotovo kada je riječ o stranim i domaćim investitorima koji dolaze da ulažu u opštine.

„Ministarstvo je dosta uradilo na otklanjanju pravnih barijera donošenjem devet podzakonskih akata koji čine sastavni dio Zakona o uređenju prostora i građenju, što će u mnogome olakšati donošenje rješenja u prvom stepenu, a ako se utvrdi da i tada opštine imaju problema pristupićemo izmjenama Zakona“, napomenula je Golićeva.

Golićeva je navela da je domaćine informisala da je Vlada RS obavezala Ministarstvo na čijem je čelu da napravi izmjene i dopune prostornog plana, te da su inicijativu dostavili opštinama da predlože šta je bitno i potrebno da se ugradi da bi uređenje prostora bilo što efikasnije i bolje, kao i da bi bilo što manje smetnji za investitore.

Ovo je jedan u nizu sastanaka na kojem joj je ukazano na mnoge probleme, rekla je Golićeva i dodala kako se obavezala da o svemu obavjesti Vladu i premijera, posebno o problemu kada je riječ o tunelima Čeljigovići i Stambulčić i oko saobraćajnica.

„Načelnici su iskazali pohvalu Vladi RS, jer je učinila mnogo na izgradnji infrastrukturnih objekata na ovom području. Znam da to nije dovoljno za potrebe ove regije, ali će se prema Razvojnom programu Srpske raditi ono što je moguće, tako da ovaj prostor dobije epitet u pravom smislu grada“, naglasila je Gloćeva.

Gradonačelnik Radovanović je naglasio da će studija opravdanosti za regionalnu depopniju pokazati opravdanost i da se izvrši ekološka sanacija deponije, te istakao da je dogovoreno i da grad osnuje preduzeće koje će voditi i gazdovati deponijom.

Radovanović kaže da je danas pokrenuto i pitanje prostornog planiranja, jer su sve opštine potpuno autonomne i nema potrebno tijelo ni način kontrole i usmjeravanja provođenja tih planova, zbog čega su pokrenuli inicijativu da ta nadležnost bude povjerena gradu.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić predložio je da bude održan poseban sastanak za područje Jahorine, koja treba da bude nosilac razvoja ove opštine. „Na Jahorini je stala divlja gradnja, master plan se ne poštuje, a već se donosi zakon o skijalištima. Tu je očiti problem da prostor Jahorine treba gledati jedinstveno“, napomenuo je Savić i dodao da je potrebno raditi jedinstven regulacioni plan.

Tokom sastanka Saviće je istakao važnost pitanja izgradnja puta od Pala do Mesića u dužini od 17 kilometara i dodao da su Pale sada u saobraćajnoj blokadi, jer nije završen tunel Stambulčić, a zbog rekonstrukcije je zatvoren i tunel Čeljigovići.

„Praktično su zatvorili Pale i nalazimo se u teškoj komunikaciji sa Srajevom, gdje radi oko 1 000 građana. Mi smo za sanaciju tunela, ali da se popravi put preko Buloga kako bi ta komunikacija postala bolja“, istakao je Savić.

Golićeva je danas posjetila gradilište administrativne zgrade grada Istočno Sarajevo, a posjetiće i Regionalnu privrednu komoru u Palama.

Građevinske firme moraju imati licencu

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podržava domaće građevinske firme, ali one moraju da budu legalne i licencirane za izvođenje radova, rekla je danas na Palama resorni ministar Srebrenka Golić.

Golićeva je rekla Srni da građevinske firme, prilikom izvođenja radova, treba da se udružuju u konzorcijume da bi lakše nastupale na tržištu, te da ne smije da bude sujete između njih, jer će za sve biti dovoljno posla u svakom investicionom projektu koji je u interesu Srpske.

Ona je napomenula da je Ministarstvo u proteklih 100 dana Vlade RS otklonilo sve pravne barijere koje je od njega tražila Privredna komora RS.

Golićeva je rekla da je jedna od tema današnjeg sastanka sa privrednicima na Palama i licence koje imaju pravna lica, kao i akcija koju Ministarstvo vodi sa Inspektoratom RS o provjeri licenci svih pravnih lica na području RS.

Ona je najavila da će biti oduzete licence svim pravnim licima koja ne ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom i napomenula da je u tom segmentu već dosta urađeno, odnosno da je oduzeto 12 licenci.

Golićeva kaže da je saradnja između resornog ministarstva i Privredne komore RS neophodna i da treba da bude skoro svakodnevna, dodajući da je nezaobilazan današnji dolazak u Regionalnu privrednu komoru Sarajevsko-romanijske regije, jer ima dosta tema za razgovor.

Današnjem sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, kao i predstavnici opština Pale, Istočno Novo Sarajevo, načelnik opštine Istoči Stari Grad Bojo Gašanović, te privrednici Privredne komore Sarajevsko-romanijske regije.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=0t6TFDa5dg8&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare