Srbljanovićeva izrekla neistine o građanskom ratu u BiH

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković uputio je otvoreno pismo Prvoj srpskoj televiziji i voditeljki Jovani Joksimović u čijoj je emisiji Biljana Srbljanović /pisac i dramaturg/ izrekla neistine o građanskom ratu u BiH.

Vuković je naglasio da je neshvatljivo da je u emisiji „Prva tema“, koja je emitovana 11. aprila, tokom razgovora o virusu korona i mjerama policijskog časa u Srbiji spomenut građanski rat u BiH i to skandaloznim osvježavanjem izmišljene teorije „opsade Sarajeva“.

Vuković je, navodeći da je u Sarajevu i okolini prema popisu iz 1991. godine živjelo oko 200.000 Srba, a danas ih je oko 10.000, ukazao da to govori da je istina drugačija od one koja se pokušava servirati kroz opservacije Srbljanovićeve.

On je ukazao i da je grad Sarajevo etnički skoro očišćen od Srba i da današnje političko Sarajevo baštini lažnu teoriju multietničke sredine, jer to odavno nije.

„Mi se još borimo za istinu. Obraćam vam se u ime stanovništva grada Istočnog Sarajeva u Republici Srpskoj ili, najbolje rečeno, u ime sarajevskih Srba. Takva javna riječ nas obavezuje na osudu i demanti, naročito, znajući da mi sarajevski Srbi sigurno nismo sami sebe napali u Sarajevu, niti smo sami sebe i svoj grad opsjednuli, niti je agresija iz Srbije održiva priča, jer je svima jasno da je u BiH bio građanski rat“, naveo je Vuković.

On je istakao da je za sarajevske Srbe i cijelu Republiku Srpsku najbolnije kada iz matice Srbije dolaze glasovi starih konstruisanih priča i teorija napadača i žrtava, koje su mahom oslonjene na jednostrano muslimansko poimanje događaja iz devedesetih godina prošlog vijeka uz podršku zapadnih medija.

„Mi u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj osjećamo da imamo veliku podršku, ljubav i razumijevanje naše bratske Srbije, pa u tom kontekstu podvlačim da izneseni lični stav pojedinca, koja je perfidno zloupotrijebila javni prostor u vašoj emisiji, razumijemo samo kao zanemarljivu statističku grešku u odnosu na generalni stav srpskog naroda u Srbiji o događajima iz devedesetih godina“, napomenuo je Vuković i dodao da ovim otvorenim pismom ne dovodi u pitanje profesionalizam voditelja Jovane Joksimović, čije su emisije jako gledane.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare