Srbi treba da zemljom hode, a neba se drže

0

ISTOČNO SARAJEVO – Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je da Srbi treba da budu narod “koji zemljom hodi, a neba se drži”, i da je to srpski put, opredjeljenje za carstvo nebesko.

On je rekao da nije lako biti čovjek, Srbin, pravoslavac, i da nema zemaljske Srbije bez nebeske Srbije i nema zemaljskog čovjeka bez nebeskog čovjeka.

“Istovremeno nas pokušavaju zatrti u toj zemaljskoj Srbiji. Ne daju nam da je sami izgrađujemo, nego se stalno miješaju i nikada ne snose posljedice za svoje odluke koje nam nameću. Zapad je mnogo ciničan prema srpskom narodu i mnogo ga potcjenjuje. Tako je Gavrilo Princip terorista, a nisu oni koji su nas bombardovali”, naveo je vladika Atanasije u Istočnom Sarajevu, gdje je danas održao predavanja o temi “Pravoslavna vjera u Hrista i Crkvu”.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve – Srbi ne smiju nikoga da mrze, a pogotovo komšije sa kojima žive.

“Činjenica je da Srbi brzo praštaju i zaboravljaju. Ponekad smo u tome naivni, ali imamo tu neku dobrotu koja nas održava kao ljude. Srbi znaju da se pokaju. Srbi su možda za mnogo štošta krivi, ali niko ne može da nas optuži da ne znamo šta je pokajanje, jer srpski narod ima obraz”, istakao je vladika.

On je rekao da nije tačno ono što govore neznalice i klevetnici da je srpski narod – narod kulta mrtvih. “Mi smo narod kulta živih. Srbi vjeruju za svoje mrtve da su oni živi, da su živi pred Gospodom i zato idu na groblja. Zašto nam iskorjenjuju groblja, posebno na Kosovu, zato jer znaju da su nam tu korijeni. Teško onima koji se protiv mrtvih bore, izgubiće bitku”, poručio je vladika Atanasije.

Obraćajući se žiteljima Istočnog Sarajeva, koji su u ogromnom broju došli da čuju njegove riječi, vladika Atanasije je rekao da je srpski naziv za Sarajevo Vrhbosna, ističući da su ga od Srba preuzeli i sada kioriste katolici.

Navodeći da su Srbi na ovim prostorima temeljeni narod, vladika je istakao da je ovaj kraj dao mnoge mučenike, među kojima je i sveštenik Neđeljko Popović iz Trnova, koga su ubili Bošnjaci u posljednjem odbambrano-otadžbinskom ratu.

Govoreći o Pravoslavnoj crkvi i vjeri u nju, vladika Atanasije je rekao da je vjera u Crkvu vjera u Svetu Trojicu.

“Vjerujemo u jednu svetu, sabornu, vaseljensku Crkvu, a ne u grupe i grupice. LJudi misle da je Crkva neka organizacija kao partija, što nije tačno. Crkva je Sveta Trojica, cijelo nebo, svi sveti. Crkva je osjećaj zajednice. Crkva spada u nebozemnu stvarnost, u nebozemnu ustanovu, a Isus Hrist je njen prvi član, prvi vjernik, đakon, sveštenik… Crkva je bogočovječanska ustanova, bogočovječansko tijelo, kao živi organizam, kao zajednica”, naglasio je vladika Atanasije.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments