Srbi samo jedinstveni mogu da se odupru svim pritiscima

0

Defileom ulicama Pala do Hrama Svetog Arhangela Gavrila i prigodnim kulturno-umjetničkim programom na Studentskom trgu obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jedan od organizatora manifestacije „Parada trobojki“ Filip Matić rekao je novinarima da su se danas oko svoje trobojke okupili mladi ljudi, studenti, srednjoškolci, prijatelji, mnogi građani.

„Jedna od jakih poruka koju želimo da pošaljemo iz kolijevke Republike Srpske, sa Pala jeste `Srbi ujedinite se oko svojih trobojki da konačno stanemo pod isto nebo`“, poručio je Matić.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija izjavio je da je 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave bitan dan za Pale i Paljane, s obzirom da je tu osnovana Republika Srpska.

Butulija je istakao da je poruka današnjeg dana da Srbi samo ako su iskreni, jedinstveni, složni mogu da se odupru svim pritiscima kako međunarodnim, tako i od federalnih političara.

„Zato čuvamo Srpsku, čuvajmo trobojku i ne dozvoliti da nas iko ikada razjedini“, naglasio je Butulija.

Studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu pridružili su se i učenici Srednjoškolskog centra „Pale“.

Profesor srpskog jezika u Srednjoškolskom centru „Pale“ Branka Malinić Čugalj rekla je da su učenici ove škole koji su članovi školske dramsko-recitatorske sekcije održali prigodan program, a potom krenuli u šetnju sa studentima, povodom izuzetno značajnog praznika.

„Cilj naše priredbe i šetnje jeste njegovanje kulture sjećanja. Priredbu smo radili pod sloganom `Mi znamo ko smo, pamtimo, ali ne zlopamtimo`“, istakla je Čugaljeva, koja je i rukovodilac dramsko-recitatorske sekcije u paljanskom Srednjoškolskom centru.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments