Srbi obnavljaju svoje prisustvo u Sarajevu kao lasta razoreno gnijezdo

0

ISTOČNO SARAJEVO – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da federalno Sarajevo odavno nije najveći srpski grad izvan Srbije, ali da Srbi danas pokušavaju da svoje prisustvo u tom gradu obnove kao što lasta obnavlja razoreno gnijezdo.

Sarajevo je, podsjetio je on, nekada bilo veliki grad, najveći srpski grad izvan Srbije.

„Sarajevo to danas nije, ali kao što se lasta, kada joj se razori gnezdo, vraća i obnavlja to gnezdo, tako i srpski narod obnavlja svoje prisustvo u Sarajevu i u njegovoj široj okolini“, naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej danas je u Istočnom Novom Sarajevu zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“ u Istočnom Novom Sarajevu.

On je tom prilikom istakao da su takve ustanove za djecu budućnost srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, današnja svečanost u Istočnom Novom Sarajevu donijela mu je veliku veliku radost.

„Moja radost danas je dvostruka. Jednako me raduje činjenica da je riječ o pravoslavnoj ustanovi za vaspitanje i odgoj djece, kao i odluka da se obdanište nazove po imenu najvećeg srpskog patrijarha Pavla“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je podsjetio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio čovjek iz naroda, koji je volio svoj srpski narod i pravoslavnu, ali i svu drugu djecu.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti su čvrsta osnova za budućnost Republike Srpske i srpski narod.

„Radostan sam i zato što vidim da su i danas naš narod i naša crkva zajedno“, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, vlasti u Republici Srpskoj zaslužuju velike pohvale što brinu o djeci i podižu obdaništa.

Nakon ceremonije otvaranja, patrijarh Irinej je, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve osveštao Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“.

Ceremoniji otvaranja obdaništa prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici grada Isiočno Sarajevo sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i njegove kolege načelnici opština sa ovog područja Srpske, gosti i građani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare