Srbi jedinstveni i složni mogu sve, uz pomoć Božiju

0

SOKOLAC – NJegovo visoko preosveštenstvo, novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas u mjestu Žljebovi kod Sokoca da Srbi treba da budu složni i jedinstveni i da će moći sve da postignu zajedničkim radom, uz pomoć Božiju.

„Moja poruka je uvijek bila i biće, da budemo složni i jedinstveni u činjenju dobra, u svjedočenju dobra pred našim, ali i pred drugim ljudima“, rekao je vladika Hrizostom pozdravljajući prisutne u ovom mjestu koje se nalazi na granici između Mitropolije dabrobosanske i Eparhije zvorničko-tuzlanske, udaljenom 10 kilometara od Sokoca.

Novoimenovani mitropolit dabrobosanski je naglasio da predstoji služenje Mitropoliji dabrobosanskoj, odnosno srpkom narodu ove mitropolije, koja je jedna od slavnih, ali istovremeno i mučenička mitropolija, koja je „takva samim postojanjem na vjetrometini kao što je ova“.

„Ovo je jedan zaista poseban dan, poseban događaj da se sretnemo ovdje, na putu što nas čeka. Nadam se da ćemo od sutra sarađivati na dobro svakog čovjeka, svake naše crkvene opštine i svakog građanina“, rekao je vladika Hrizostom.

Novoizabranog mitropolita je u Žljebovima dočekao arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej stavrofor Miomir Zekić, koji mu je poželio dobrodošlicu u ime sveštenstva Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava, te predstavnika političkog, društvenog i privrednog života i vjernog naroda.

Dočeku novoizabranog mitropolita prisustvovali su i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici društvenog i privrednog života ove regije, ali i sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske.

Nakon dočeka u Crkvi Svetog proroka Ilije služena je doksologija, molitva kojom se iskazuju moć i veličina Božija.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej ustoličiće novoimenovanovanog mitropolita dabrobosanskog sutra u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Vladika Hrizostom na čelo Mitropolije dabrobosanske dolazi nakon službovanja na tronu Eparhije zvorničko-tuzlanske od jula 2013. godine.

 

Jedinstvom i duhovnom obnovom do nacionalnog opstanka

NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u Sokocu pozvao na jedinstvo i duhovnu obnovu srpskog naroda radi nacionalnog opstanka.
„Razmišljati drugačije ne bi smjelo biti smetnja našem nacionalnom jedinstvu, jer se u različitosti misli, ideja i njihovom suočavanju kristališu zajedničke vrijednosti“, rekao je mitropolit Hrizostom u besjedi vjernicima u Crkvi Svetog Ilije u Sokocu.

On je istakao da se ne smije dopustiti da sujete i lični interesi zavađaju i dijele Srbe.

„Ne bivajmo žrtve interesa drugih, jer ne može biti većih od narodnog interesa. Ovo su imperativi naše sadašnjosti“, poručio je novoizabrani mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, bez duhovne obnove, oboženja i umnoženja nema budućnosti srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

„Neka svako od nas po svojoj savjesti odgovori na ova tri zadatka – da se složimo, obožimo i umnožimo“, pozvao je vladika Hrizostom.

Konstatujući da smo svjedoci zatvaranja škola zbog manje djece i gubitaka života u raznim tragedijama, mitropolit Hrizostom rekao je da ne treba da budemo žrtve nerazumnosti i oholosti, jer „Bog se oholima protivi“.

On je poručio da je srpskom narodu odmah potrebna duhovna obnova, pokajanje i nadgradnja vjere u Jevanđelje Hristovo.

„Duhovna obnova kroz pokajanje ne znači bježanje od sebe samoga sa sobom i mijenjanje sebe samoga i svega oko sebe“, zaključio je mitropolit Hrizostom.

On je izrazio nadu da će biti dostojan svojih prethodnika na tronu mitropolita dabrobosanskih, ističući da je izbor za mitropolita dabrobosanskog velika čast i obaveza.

U ime brojnih vjernika protojerej Ilija Čupić je pozdravio mitropolita i poželio mu dugu i uspješnu službu na čelu Mitropolitije dabrobosanske.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej ustoličiće novoimenovanovanog mitropolita dabrobosanskog sutra u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Vladika Hrizostom na čelo Mitropolije dabrobosanske dolazi nakon službovanja na tronu Eparhije zvorničko-tuzlanske od jula 2013. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare