Srbi iz dijaspore podižu spomen-kapelu u selu Čemerno

0

Petorica braće Trifković, rodom iz sela Čemerno, opština Ilijaš, koje je u potpunosti zbrisano sa lica zemlje 10. juna 1992. godine, odlučila su da u rodnom mjestu izgrade spomen-kapelu posvećenu žrtvama ovog zločina.

Trifkovići, od kojih četvorica trenutno žive i rade u Australiji, a jedan u Bijeljini, u dvorištu seoskog groblja, neposredno kraj grobnice gdje su zajednički bile sahranjene sve žrtve ovog zločina, sazidali su i pokrili malu kapelu, koju sada očekuju završni radovi na unutrašnjosti i spoljašnosti objekta.

U blizini same kapele nalazi se i spomen-obilježje za 32 ubijena srpska civila i vojnika, koji su stradali tog krvavog jutra, 10. juna, kada su pripadnici tzv. Armije BiH stigli iz okolnih sela i napali srpsku nejač.

Na tom mjestu, svake godine na godišnjicu stradanja srpskih civila i vojnika služi se pomen i okupljaju se porodice, prijatelji i rodbina stradalih.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH u decembru prošle godine je podiglo optužnicu protiv 11 osoba osumnjičenih da su počinili ratni zločin u selu Čemerno, a iz Tužilaštva je saopšteno da će se navodi optužnice dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiraju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno, opština Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva), svih osoba srpske nacionalnosti, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljene civile i pripadnike Vojske Republike Srpske koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove pokretne i nepokretne imovine.

Nastradali su nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata eshumirani iz zajedničke grobnice na Čemernu, prevezeni i sahranjeni na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu, gdje počivaju svi oni koji su časno dali svoje živote za odbranu svoje teritorije i Republike Srpske.

(www.palelive.com / M.R.)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments