Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade kupilo je Domu zdravlja Pale ultrazvučni aparat vrijedan 20.000 KM, a ova zdravstvena ustanova uložila je gotovo jednak iznos novca za nabavku prateće opreme.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je prilikom današnje posjete Domu zdravlja da je ova donacija veoma značajna za stanovništvo jer može da doprinese rješevanju problema bijele kuge.

„Ultrazvučni aparat raspoređen je na Odjeljenje ginekologije i veoma je značajan jer svi često pominju bijelu kugu i demografske probleme“, rekao je Vuković novinarima na Palama.

On je istakao da su zamijenjeni i svi uređaji na Odjeljenju fizijatrije, te nabavljeni novi uređaji u laboratoriji.

„To je važno za najmlađe stanovnike jer je bilo situacija da prethodnih godina roditelji odlaze u Sarajevu kako bi djeci izvadili krv iz prsta“, naglasio je Vuković.

On je dodao da je tek prošle godine nabavljeno jedno novo vozilo za Hitnu pomoć, da se uskoro očekuje nabavka još jednog, te da vozni park Doma zdravlja nije bio obnavljan više od 20 godina.

Vuković kaže da je jedan od razloga njegove posjete Domu zdravlja Pale i veoma dobro poslovanje ove zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić rekao je da je rukovodstvo Doma upoznalo gradonačelnika Istočnog Sarajeva sa situacijom u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je među rijetkim koje su na kraju prošle godine pozitivno poslovale.

„Prezentovali smo opremu koju smo nabavili u prethodnom periodu, čija je vrijednost veća od 150.000 KM. Od kupljene opreme izdvojio bih novo sanitetsko vozilo, nabavke u laboratoriji, nove uređaje na fizijatriji, kao i novi ultrazvučni aparat na ginekologiji“, naveo je Lučić.

On je istakao da Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta svake godine šalje donacije ovoj regiji i zdravstvenim ustanovama od Rogatice, Sokoca, do Bolnice Istočno Sarajevo.

Lučić je naglasio da su najveći problem za Dom zdravlja Pale resursi koji su ograničeni.

„Domu zdravlja treba kadar zbog odlaska ljudi u penziju i proširenja kapaciteta Hitne medicinske pomoći. Postoji i potreba za raznim projektima koji bi omogućili zamjenu zastarjele opreme“, dodao je Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare