Srbe će i dalje voditi kosovska ideja

0

SOKOLAC – U porti Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu večeras je održana Vidovdanska akademija sa koje je poručeno da će srpski narod i dalje voditi kosovska ideja.
„Evo i ove godine, kao i toliko puta do sada, Sveti knez Lazar i kosovski mučenici sakupljaju nas opet u jednom novom duhu, u novom poletu da nas i dalje vodi knez Lazar i kosovska ideja sa kojom srpski narod živi kroz vijekove i sa kojom će bitisati i u budućnosti“, istakao je u besjedi protojerej stavrofor Zlatko Bogdanović.

On je rekao da je Gospod u teškom istorijskom trenutku za srpski narod, kada je Otomanska imperija zaprijetila hrišćanstvu i Evropi, dao srpskom narodu, ali i Balkanu i Evropi silnog vođu – Svetog kneza Lazara, koji se stavio na čelo otpora zlu koje je nadolazilo.

On je podsjetio da su vijekovi koji su došli poslije Kosovske bitke i kneza Lazara za srpski narod bili veoma teški i da su ugrožavali njegov biološki opstanak.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su najmađi članovi KUD-a „Romanijska luča“, Plesnog kluba „Nika“, a učenica Sonja Marković pjevala je pjesmu „Vidovdan“.

Na akademiji su nastupili član Guslarskog društva „Romanija“ sa Sokoca Novo Borovčanin, pjesnik Milanko Borovčanin-Romsok, članovi Udruženja žena „Sokolica“.

Vidovdanska akademija održana je u okviri manifestacije pod nazivom „Trojičindansko-vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo“, koja je trajala od 18. juna do danas.

Pokrovitelj manifestacije bila je Skupština opštine, a organizatori Crkvena opština Sokolac, Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“, Književni klub „Romanija“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare