Sporni sporazum na „bosanskom“, a pominje se i Kosovo kao „republika“

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske, između ostalog, i zato što je predviđeno da sporazum BiH i Velike Britanije bude zaključen na „bosanskom jeziku“, dok se samoproglašeno Kosovo pominje kao „republika“.

„Ovo je jedan od mnogih razloga zašto sam pokrenuo zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske. Takođe, nije bilo predviđeno predstavljanje nadležnih organa Srpske i zato sam pokrenuo pitanje vitalnog interesa Republike Srpske“, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je istakao da tekst ovog sporazuma ne sadrži obavezno mišljenje nadležnih organa entiteta, iako se sporazumom uređuju mnoga pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske.

„Zato je bilo važno da imamo mišljenje naših organa. Sastav delegacije BiH za vođenje pregovora o sporazumu nije prihvatljiv, jer nisu uključeni predstavnici nadležnih organa Republike Srpske koji bi sprovodili sporazum“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u sastavu delegacije 23 člana su u ime BiH iz devet institucija sa nivoa BiH i Direkcije za evropske integracije, što je bilo dovoljno za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske.

Dodik je naglasio da će sporazum biti veoma teško praćen, jer se poziva na direktnu primjenu određenih odredaba važećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Definisano je i uspostavljanje tijela za praćenje sporazuma koja su identična kao i tijela za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Problematično je da nije jasno definisano koje institucije čine tijelo“, pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da se u sporazumu samoproglašeno Kosovo pominje kao „republika“ bez upućivanja na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o statusu južne srpske pokrajine što je, takođe, bio razlog za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske.

„Ostala dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela da o ovome razgovaraju. Ovo je bilo uvlačenje u naše priznanje Kosova što je nedopustivo. Ovakva vrsta sporazuma prouzrokovala bi i direktnu i indirektnu štetu za poljoprivredu, jer bi bio nekontrolisan uvoz stranih proizvoda“, rekao je Dodik.

On je naveo da nije popunjen ni prostor kojim bi bila definisana nadležna institucija u oblasti poreskog sistema i carina.

Poslanici da podrže veto i poštuju interese Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da dvotrećinskom većinom podrže njegov veto na odluku o spornom sporazumu BiH i Velike Britanije i tako pokažu da poštuju interese Srpske.
„Ukoliko ne odbijemo ovaj sporazum sigurno smo sami sebi za budućnost potpisali još gora rješenja koja će doći i to trebamo očekivati“, upozorio je Dodik, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da se od Velike Britanije nikada ne može očekivati dobar odnos prema Republici Srpskoj.

„Zato od od njih možemo naučiti jedno – oni u politici samo poštuju svoje interese. Poštujemo i mi naše interese ovaj put!“, poručio je Dodik.

Govoreći o odnosu Velike Britanije prema srpskom narodu i Republici Srpskoj u cjelini, Dodik je podsjetio da su Britanci bili dio tima ili čak rukovodili timom koji je aktivno zagovarao bombardovanje srpskih položaja u BiH tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je rekao da su štetno djelovanje po srpski narod u cjelini nastavili angažmanom u kampanji koja je prethodila NATO agresiji na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju 1999. godine.

„Britansku strahovladu i odnos prema Srbima u BiH najviše je sprovodio bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Ovaj Britanac je izabrane Srbe smjenjivao, kažnjavao, ostavljao bez posla i dokumenata, te nametao brojne zakone i odluke koje su bile na direktnu štetu srpskog naroda i Republike Srpske i, uz to, imao podršku tada aktuelne vlasti Velike Britanije“, napomenuo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da sve to nije bilo dovoljno, pa je Velika Britanija bila najveći zagovornik usvajanja rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o genocidu u Srebrenici čime bi Srbi bili označeni kao genocidan narod. On je podsjetio i da, zahvaljujući prijateljskom i zaštitničkom reagovanju Ruske Federacije i tadašnjeg ambasadora Vitalija Čurkina, ta rezolucija nije donesena, čime su Britanci onemogućeni da targetiraju slobodarski i časni srpski narod.

„Važno je da se u ovom specifičnom i osjetljivom svjetskom trenutku okrenemo sebi, ispunjavanjem zacrtanih ciljeva. Moramo da se borimo za naše vrijednosti! Ako izgubimo na polju naših vrijednosti, onda smo izgubili na polju naših interesa!“, poručio je Dodik.

On je napomenuo da sav ovaj posao treba obaviti poštujući druge i drugačije, pokazujući poštovanje, ali isto tako naglašavajući šta su interesi srpskog naroda i Republike Srpske.

„Republika Srpska sa svakim želi da sarađuje i da uspostavlja odnose, ali da to bude tako što će se poštovati Republika Srpska i njena ustavna pozicija. Ako nema poštivanja Srpske i njene istavne pozicije, onda mi moramo smatrati da je to zlonamjerno, a u ovom slučaju, što se tiče Velike Britanije, neprijateljski posao prema Republici Srpskoj“, rekao je Dodik.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako bi se izjasnila o odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dodik je tu odluku, usvojenu 8. juna, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Sjednici, osim Dodika, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare