Sporazum o saradnji sa Forumom poslodavaca Srbije

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je potpisan sporazum o saradnji privrednika Sarajevsko-romanijske regije sa Forumom poslodavaca Srbije.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, dodavši da bez političke i privredne saradnje, političara i privrednika, nema razvoja ovog društva.

„Pretpostavke, prije svega političke, za to postoje. Nadam se da će one stvoriti osnov da privreda krene, da se razvija, da ovaj narod živi i da pravimo održivo društvo“, rekao je Savanović.

On je istakao da je činjenica da u Srbiju dolaze interesantne investicije i strani kapital. „Treba voditi računa o iskoristivosti naših resursa i tražiti tehnologije koje će te resurse staviti u funkciju života i rada ovih ljudi“, rekao je Savanović novinarima uoči sastanka privrednika.

On je naglasio da će tokom današnjeg sastanka biti riječi i o zakonskim problemima koji otežavaju rad firmi iz Srbije u Republici Srpskoj. „To je pitanje koje moramo staviti na sto. Ne vidim razlog da Federacija BiH bude povoljnija u smislu fiskalnih nameta i nadam se da ćemo to brzo riješiti“, naglasio je Savanović.

Namjera je da u narednom periodu bude osnovano udruženje privrednika Sarajevsko–romanijske regije, što je i inicirano današnjim potpisivanjem sporazuma.

Predsjednik Foruma poslodavaca Srbije Makso Đukić smatra da će ovaj sporazum dobro doći privrednicima i Republike Srpske i Srbije.

„Privrednici iz Srbije svakodnevno će se obraćati predstavništvu i udruženju, a ogromnu pomoć imamo i od Vlade Republike Srpske. Takođe, iz Vlade Srbije imamo ogromnu pomoć da privrednici iz Republike Srpske imaju podršku Foruma poslodavaca Srbije. Ako ne dođe do povezivanja privrednika i podizanja preduzetništva, nema razvoja ni u Republici Srpskoj, ni u Srbiji“, kaže Đukić.

On je istakao da je Srbija ovu godinu proglasila godinom preduzetništva, te izrazio nadu da će isto, uz pomoć Vlade, biti pokrenuto i u Republici Srpskoj.

Đukić je obećao punu podršku osnivanju udruženja privrednika Sarajevsko-romanijske regije jer smatra da je njegovo postojanje, uz učešće struke i nauke, krajnje neophodno.

„Da bi opstali, privreda se ovde mora podizati. Moramo znati zašto su neki privrednici iz Srbije otišli u Federaciju, i vratiti ih. Ima dosta problema koje ćemo nastojati da rješavamo u narednom periodu“, rekao je Đukić.

Organizator sastanka Dušica Pjević smatra da privrednici Sarajevsko-romanijske regije u privrednom smislu treba da budu okrenuti prema Srbiji i jačati saradnju kako bi obezbijedili nova radna mjesta, te da kompanije iz Srbije otvaraju predstavništva na teritoriji grada Istočno Sarajevo.

Privrednik sa Pala Aco Stanišić kaže da bi formiranje predstavništva na području Sarajevsko-romanijske regije omogućila nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i povrat PDV-a u ovu regiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare