Spomenik žrtvama ustaškog terora u Starom Brodu

0
Spomen-kompleks Stari Brod
Arhivska fotografija

VIŠEGRAD – U Starom Brodu kod Višegrada, gdje su u Drugom svjetskom ratu ustaške legije Jure Francetića na najsvirepiji način ubile 6.000 Srba, biće podignuto spomen-obilježje čiji je idejni tvorac Novica Miotika iz Zvornika, a gradnju će finansirati Miodrag Davidović iz Nikšića i Spasoje Albijanić iz Bijeljine.

Motika je rekao da će spomenik biti na obali Drine, a da će u okviru postavke biti ispisana sva imena žrtava i da će danonoćno glasom umjetnika biti izgovarana i ponavljana, prenose crnogorski mediji.

„`Konzola` će biti nad vodom, dužine šest koraka i visine šest koraka. Svaki načinjeni korak nad vodom predstavlja hiljadu stradalih. To je put stradanja. Skulpture će biti od tri metra do prirodne veličine, ukupno oko 30. Skulpture u vodi – to su detalji iz 1942. godine“, ispričao je Motika.

On je izrazio zadovoljstvo što sarađuje sa velikim srpskim dobrotvorom Miodragom Davidovićem, koji je sagradio i obnovio više crkava i manastira, pored ostalih, obnovu manastira Ostrog, izgradnju manastiru Svetog Save na Goliji i Crkve Svetom Aleksandru Nevskom na Svetom Stefanu.

Motika je zahvalio Albijaniću, a istakao je i doprinos protojereja stavrofora Dragana Vukotića iz Višegrada, koji je od 2009. godine u malom čamcu od Višegrada do Starog Broda svakodnevno prevozio materijal za izgradnju kapele.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare