Spasioci dobili međunarodne licence

0

FOČA – Trodnevnu obuku u pružanju prve pomoći za pripadnike gorskih službi spasavanja uspješno su prošla 23 spasioca iz Mostara, Srebrenika, Širokog Brijega i Foče, čime su stekli međunarodnu licencu.

Obuku, na kojoj je bilo 30 polaznika, proteklog vikenda u Foči je organizovala Gorska služba spasavanja BiH u saradnji sa Gorskom službom spašavanja iz Hrvatske, čiji su instruktori vršili predavanje i testiranje.

Četvoročlanu ekipu hrvatske Gorske službe spasavanja predvodio je anesteziolog Marin Švajda.

„Teorijski dio obuke podrazumijeva znanje u zbrinjavanju i oživljavanju osoba koje su naglo oboljele, koje su pretrpjele infarkt, dok u praktičnom smislu obuka predstavlja sve te vještine spasavanja povrijeđenih ljudi u nepristupačnom terenu“, rekao je Švajda.

Obuku je uspješno prošlo svih šest pripadnika Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče, koji su ujedno i članovi Gorske službe spasavanja Republike Srpske – Stanica Foča.

Šef fočanske Stanice Nenad Ikonić kaže da je ovo najsavremeniji kurs prve pomoći.

„Riječ je o održavanju životnih funkcija u nepristupačnim planinskim predjelima, od momenta kada čovjek nastrada do momenta kada dođe stručna bolnička pomoć“, istakao je Ikonić.

Predsjednik Gorske službe spasavanja BiH Zdenko Marić kaže da se, zbog nedovoljnog broja domaćih instruktora, obuka u pružanju prve pomoći provodi sa hrvatskom Gorskom službom spašavanja.

„Ove godine uglavnom smo imali potrage za izgubljenim osobama, pogotovo u Međugorju, gdje boravi dosta stranaca“, rekao je Marić.

Na obuci u Foči je istaknuto da gorske službe spasavanja u Republici Srpskoj i BiH žele da prenesu dobra iskustva iz Hrvatske sa ovakvim načinom osposobljavanja svojih članova, jer je svaka akcija spasavanja besmislena ako u nju nije uključeno pružanje prve pomoći.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare