Spasavanje savezničkih pilota – odraz veličine i snage srpskog naroda

0

DOBOJ – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u dobojskom selu Boljanić da akcija „Halijard“ prije 77 godina predstavlja junački poduhvat srpskog naroda, koji je uvijek bio na strani slobode i pravde.

„Ovdje smo na obilježavanju istorijskih i istinitih događaja o kojima se nije pričalo 70 godina jer tadašnji režim to nije dozvoljavao“, rekao je Dodik obraćajući se na obilježavaju 77 godina od akcije „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On je podsjetio da su dvije vojske na prostoru bivše jugoslavije bile međunarodno priznate, a to su četnički pokret i partizanske jedinice.

„Nažalost, Titov režim ignorisao je stradanja Srba u Jasenovcu, Pagu, Jadovnu, Hercegovini, tako su pokušali da prećute istinu o ovom događaju. Međutim, činjenica je da je četnička vojska čuvala slobodu narodu na Ozrenu“, poručio je Dodik.

On je naglasio da srpski narod na Ozrenu branio ognjišta, vjerovao u Srbiju i četničkog komandanta generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Prema njegovim riječima, mnogi saveznički piloti su spaseni, što je odraz veličine i snage srpskog naroda.

„Nažalost, Srbi su, uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji, krajem prošlog vijeka satanizovani. Vjerujem da odnosi srpskog naroda sa SAD i tadašnjim saveznicima mora biti promijenjeni“, kaže Dodik.

Dodik je ponovio da su za srpski narod mir i sloboda svetinja, a država sinonim za slobodu.

„Dopustite nam da imamo državu i slobodu, jer je BiH za nas tamnica. Vjerujem u mir i sve dobre narode“, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska na putu slobode i razvoja.

„Ovdje živimo vijekovima i borimo se za našu slobodu. Srpski narod se za slobodu borio protiv Turaka, Austrougara, nacista i bombardovao ga je NATO. Mi smo slobodouman narod, koji je bio na strani pobjednika i neka ovo vrijeme bude vrijeme srpskog ujedinjenja“, kaže Dodik.

On je naveo da se razgovara i izgradnji monumentalnog kompleksa na području Ozrena, kako bi se svaki dan slala poruka mira i ljubavi.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija „Vazdušni most“, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

Kapelo: Odati priznanje za hrabrost srpskom narodu

DOBOJ – Predsjednik Fondacije „Halijard“ DŽon Kapelo rekao je danas u dobojskom selu Boljanić da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su prije 77 godina učestvovali u akciji „Halijard“.
„Moramo odati priznanje onima koji su bili hrabri, a predvodio ih je general Dragoljub Mihailović. Srpski narod i četnici su uložili ogroman napor i snagu kako bi zaštitili savezničke pilote“, rekao je Kapelo na obilježavanju 77 godina od akcije „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On smatra da mora da bude sagrađen spomenik u znak sjećanja na akciju „Halijard“.

„Moramo povezati porodice, građane, mostove između SAD i Republike Srpske“, istakao je on.

Preživjeli potomak porodica koje su učestvovale u spasavanju pilota Vaskrsije Janković kaže da je srpski narod sa Ozrena pokazao dobrotu i herojstvo.

„Drago mi je što smo danas ovdje jer ova akcija ne smije biti zaboravljena. Ubijeđen sam da ćemo se i dalje okupljati, jer naše pretke ne smijemo zaboraviti“, dodao je Janković.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota „Halijard – vazdušni most“ u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija „Vazdušni most“, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments