Сорокин: Чекамо студенте и професоре са Универзитета У Источном Сарајеву

0

Ивановски државни универзитет позвао је студенте Универзитета у Источном Сарајеву да у августу дођу на курсеве руског језика и културе ради ближег упознавања Русије и примјене принципа јавне дипломатије у пракси, рекао је проректор за политику младих и друштвени развој овог руског универзитета Никита Сорокин.

„Наш универзитет ради на промоцији руског језика и културе у иностранству“, рекао је Сорокин за „Руску газету“.

Он је истакао да имају неколико приоритетних области, од којих је једна балканска.

„Прошле године српски школарци су учествовали у љетњој школи руског језика и културе. Планирамо да продубимо и проширимо ову сарадњу укључивањем у процесе академске мобилности Ивановског универзитета „, рекао је Сорокин.

Он је нагласио да курсеви могу бити краткорочни или средњорочни, као и да могу бити семестрални.

„Очекујемо и слање наших студената у БиХ. Ивановски универзитет је заинтересован за размјену искустава између наставника у формату гостујућег професора. Чекамо наставнике са Универзитета у Источном Сарајеву“, навео је Сорокин.

Ректор Ивановског државног универзитета Алексеј Малигин истакао је да се нада се да ће бити успостављене чврсте везе са Универзитетом у Источном Сарајеву и да ће развити продуктивну сарадњу у области образовања.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је Универзитет успоставио веома добре везе са универзитетима, академским круговима и организацијама Руске Федерације, те да је успјешно реализовао бројне заједничке пројекте, првенствено усмјерене на размјену студената и праксу наставника.

Према његовим ријечима, одавно постоји потреба да универзитети у Републици Српској посвете посебну пажњу програмима за изучавање руског језика.

„Ми смо на Филозофском факултету већ урадили много у том правцу, укључујући наш програм Руски језик и међународни односи и Центар за проучавање руске културе“, рекао је он и истакао да као ректор види да је важно вратити руски језик у школе и на универзитете Српској.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare