Sofija Savić na Evropskoj geografskoj olimpijadi

0

MILIĆI – Sofija Savić, učenica devetog razreda Osnovne škole „Aleksa Jakšić“ iz Milića, osvojila je srebrnu medalju na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi i ostvarila plasman na Evropsku geografsku olimpijadu, koja će biti održana krajem juna u Beogradu i gdje će biti jedini predstavnik učenika osnovnih škola iz Republike Srpske i BiH.

Savićeva je izjavila novinarima da je geografiju zavoljela od šestog razreda kada su osnovci dobili ovaj predmet za izučavanje i od tada ne prestaje da niže uspjehe.

Ona je dodala da je od 612 takmičara iz osnovnih škola na regionalnom nivou, uspjela da se plasira među 35 najboljih u Srbiji i Srpskoj i da je osvojila srebrenu medalju kao jedini predstavnik osnovne škole iz BiH.

Savićeva je rekla da je bila čast učestvovati na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi i da se posebno pripremala sedam dana pred takmičenje.

„Pripremali smo se sa profesorom Draganom Ilićem u Vlasenici, ali mi je velika podrška i pomoć bila moja nastavnica Svetlana Radić. Testovi su bili teški, takmičenje multidisciplinarno, sastojalo se od pisanog testa i terenskog rada, bilo je potrebno opširnije znanje od onog koje mi trenutno učimo. Konkurencija je bila jaka, ali sam uspjela svojim trudom i radom da osvojim srebro“, rekla je Savićeva.

Savićeva je dodala da je na takmičenju na Kopaoniku, gdje je učestvovalo mnogo osnovaca i srednjoškolaca, bilo lijepo i da je to predivno iskustvo.

Ona će školovanje nastaviti u Srednjoškolskom centru „Milutin Milanković“ u Milićima, a planovi su joj da se i naredne godine prijavi na takmičenje iz geografije.

Nastavnik geografije u Osnovnoj školi „Aleksa Jakšić“ Milići Svetlana Radić izjavila je novinarima da je Sofijin uspjeh značajan za školu i da su ponosni na ovu učenicu, koja je vrijedna, marljiva i čije je veliko zalaganje dovelo do ovako sjajnog rezultata.

Radićeva je zahvalila profesoru geografije Draganu Iliću iz Vlasenice, koji je predvodio tim na takmičenju na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, opštini Milići koja finansijski podržava takmičenja osnovaca, direktoru škole Radomiru Madžareviću i drugima koji su uz milićke učenike.

„Naša škola je prvi put prošle godine učestvovala na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, kada smo imali dva predstavnika na regionalnom takmičenju u Beogradu. Ove godine interesovanje učenika je bilo veće i šest učenica je obezbijedilo plasman na regionalno takmičenje u Beogradu“, navela je ona.

Na Republičkom takmičenju u okviru Nacionalne geografske olimpijade, osim Sofije Savić, srebrne medalje osvojili su i vlasenički geografi, srednjoškolci Petar Jurošević, maturant, i Stefan Lazarević, učenik trećeg razreda Gimnazije.

Republički nivo Nacionalne geografske olimpijade održan je od 5. do 7. maja u selu Blaževo, na Kopaoniku, u Naučno-nastavnoj bazi beogradskog Geografskog fakulteta, koji je i organizator ovog takmičenja.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare