Šobajićeva „Opasna ćuprija“ od sutra u galeriji „Lubarda“

0

ANDRIĆGRAD – U Galeriji „Lubarda“ u Andrićgradu sutra će biti otvorena izložba slika i skulptura slavnog srpskog slikara Miloša Šobajića, koju je on nazvao „Opasna ćuprija“.
„Ta izložba me je poprilično zaintrigirala, posebno zbog prisustva te veličanstvene ćuprije na Drini koju je Mehmed-paša /Sokolović/ napravio za prelazak ljudi sa obale na obalu, a ta ista ćuprija je, nažalost, bila i poprište teških obračuna, zverstava i ubistava. To je opasno mesto, a ja slikam opasna mesta već decenijama“, rekao je Šobajić ranije Srni.

On ističe da je, osim skulptura i slika velikog formata, za ovu priliku snimio i kratki film od 90 sekundi, koji prikazuje njegov prelazak mosta, izložen opasnosti jer ga juri gomila različitih opasnih ljudi, tenkova, aviona…

„Kada nekako pobjegne i pretrči ćupriju, on vidi da više nikoga iza njega nema, samo noć i tišina, kao kad je krenuo…“, dodaje Šobajić.

Prema njegovim riječima, to je i tema cijele izložbe.

„Napravio sam osam velikih slika gde je obavezno prisustvo tog mosta, po dijagonali, onako, barokno. Izložiću i četiri skulpture, među kojima jednu ogromnu od pet metara, koja predstavlja čoveka koji trčeći prelazi neku stazu, kao i nekoliko slika manjeg formata“, precizira Šobajić.

On ističe da sa velikim nestrpljenjem iščekuje da se njegova priča pokaže baš u Andrićgradu, nadomak „opasne ćuprije“.

Prethodno, u Andrićgradu, s početkom u 17.00 časova, biće zvanično otvoren Prvi sajam knjiga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare