SO Pale: Za podsticaje 86.000 KM

0

Opština Pale predvidjela je u ovogodišnjem budžetu 86.000 KM za podsticaj razvoja poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća, izjavio je načenik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miloš Jovanović.  U izvještaju koji je danas usvojila Skupština opštine (SO) navodi se da je opština Pale u protekloj godini za podsticaj razvoja poljoprivrede malih i srednjih preduzeća izdvojila oko 150.000 KM. Jovanović istakao je da je bilo planirano još 54.000 KM kreditnih sredstava, ali da banke nisu bile zainteresovane za ovu vrstu kreditiranja, jer se radi o malim sredstvima.

„Za subvenciranje kamata na kredite uzete za potrebe poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća u 2006. i 2007. godini izdvojeno je oko 66.000 KM u protekloj godini a za subvenciranje otkupa mlijeka oko 26.000 KM“, rekao je Jovanović i dodao da je za stimulisanje zasada ljekovitog bilja, voća, povrća raži i heljde izdvojeno oko 6.000 KM.

On je istakao da je za podsticaj u vidu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju plastenika izdvojeno 5.000 KM, dok je za razvoj pčelarstva u vidu bespovratnih finansijskih sredstava izdvojeno 8.000 KM.

SO Pale je na današnjoj sjednici razmatrala i informaciju o zaštiti životne sredine na području opštine i usvojila niz zaključaka sa ciljem njene zaštite i osnovnih resursa.

Odbornici su uputili inicijativu prema gradu Istočno Sarajevo oko definisanja regionalne deponije i donijeli zaključak da se na postojećoj deponiji riješi odvod metana, kao i da se za 2011. godinu planiraju sredstva za izradu akcionog plana zaštite životne sredine.

SO Pale preporučila je Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ Pale da poštuje izvršenu sertifikaciju šuma, kao i da se sa ciljem zaštite životne sredine pooštre kaznene mjere prema licima koja odlažu smeće na nedozvoljenim mjestima.

Odbornici su prihvatili zaključak da se u toku ove godine organizuje čišćenje paljanske i mokranjske miljacke i zadužili lokalno komunalno preduzeće da u ljetnom periodu izvrši čišćenje izletišta na području opštine.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili Sporazum o saradnji opštine Pale i opštine Veliko Gradište iz Srbije.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare