SO Pale: Za podsticaj 102.000 KM

0

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas Program usmjeravanja sredstava za podsticaj razvoja na području opštine, kojim je za ove namjene u budžetu planirano 102.000 KM, što je na istom nivou kao i prethodne godine. Predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo naveo je da su ova sredstva prvenstveno namijenjena za podsticaj poljoprivrede, prije svega, stočnog fonda.

On je rekao da je za razvoj stočarstva i pčelarstva planirano oko 28.000 KM, kao i sredstva namijenjena za sufinansiranje regresiranih kamata na poljoprivredne kredite i kredite za razvoj malih i srednjih preduzeća iz 2007. godine u iznosu od oko 4.000 maraka.

On je dodao da je za zapošljavanje i prekvalifikaciju radnika u tekstilnoj industriji, koja se nalazi u najtežoj situaciji, izdvojeno 12.000 KM.

„Odlučili smo da pomognemo prekvalifikaciju radnika jer imamo obećanja da će na ovaj način biti zaposleno tridesetak radnika u ovoj industriji“, rekao je Brčkalo i dodao da su izdvojena i sredstva za slučaj prirodnih nepogoda i šteta.

Prema njegovim riječima, za subvencije za otkup mlijeka planirano je oko 16.000 KM, kao i 5.000 KM za nabavku poljoprivredne mehanizacije, profesionalnih plastenika, za podizanje zasada voća i za proljetnu sjetvu.

„Ova sredstva nisu dovoljna, ali nastojimo da izvučemo maksimum iz postojeće situacije“, rekao je Brčkalo i dodao da je cilj da ova sredstva narednih godina budu uvećana.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović rekao je da su odbornici ove stranke glasali protiv programa, jer smatraju da su to nedovoljna sredstva za podsticaj poljoprivrede i razvoj malih i srednjih preduzeća.

On kaže da se programi podsticaja samo prepisuju iz godine u godini, a da nema novih programa koji bi na adekvatan način zadovoljili neke druge proizvođače koji po ovom programu ne mogu aplicirati za sredstva za svoju proizvodnju.

Odbornici su na današnjoj sjednici Skupštine opštine usvojili i informacije o situaciji u oblasti zapošljavanja i o radu Stanice policije za 2012. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare