SO Pale: Omogućiti opštini pravičnu rentu od OC Jahorina

0

Skupština opštine Pale usvojila je zaključak kojim od Vlade Republike Srpske, kao većinskog vlasnika Olimpijskog centra Jahorina, zahtijeva da se opštini omogući pravična novčana naknada- renta od Olimpijskog centra, kao stalni opštinski prihod.

Odbornici su usvojili budžet opštine za 2012. godinu u iznosu od 9.896.230 KM, što je za oko 17 odsto više u odnosu na planirani budžet za 2011.

Za Budžet, za koji načelnik opštine Slobodan Savić tvrdi da je planiran realno, nisu glasali odbornici SNSD-a, jer predviđa povećanje sredstava za rad administracije, i odbornici Pokreta za naš grad – Pale, čija je osnovna zamjerka što je zanemaren krupan problem – zaštita izvorišta vode za piće.

Savić je rekao da će se u narednom periodu morati angažovati na prikupljanju sredstava koja nisu prikupljena u ovoj godini, a to su sredstva od „Šumarstva“, rente i zemlje. On je rekao da je u ovoj godini od „Šumarstva“ Pale naplaćeno samo 200.000 KM od planiranih 450.000 KM, zbog čega su pokrenuli tužbu.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović istakao je da se iz godine u godinu stavka za administraciju samo uvećava, dok ostale stavke trpe. Za socijalna izdvajanja planirano je svega 2,5 odsto, a za kapitalna ulaganja 10 odsto budžetskih sredstava.

Prema njegovim riječima, za ovakav budžet se ne može reći ni da je socijalni, ni razvojni, ni investicioni.

Odbornik Pokreta za naš grad Pale Momir Blagojević rekao je da su oni predlagali da sredstva za zaštitu izvorišta budu obezbijeđena smanjenjem naknade odbornicima i izdvajanja za izborne aktivnosti.

„Ova skupština prelazi preko svakog našeg prijedloga, bez obzira da li je konstruktivan ili ne“, rekao je Blagojević i dodao da treba zaustaviti i povećanje sredstava za rad administrativne službe.

Budžet opštine Pale za 2012. godinu čine poreski prihodi u iznosu od oko šest miliona KM ili 60 odsto, neporeski oko dva miliona ili 21,30 odsto, prihodi budžetskih korisnika oko 200.000 maraka ili 2,15 odsto, dobici od prodaje imovine 60.000 KM ili 0,61 i kredit Evropske investicione banke za hidrotehničku infrastrukturu u iznosu od 1.578.000KM ili 15,94 odsto budžeta.

SO Pale zatražila je od Skupštine Grada Istočno Sarajevo da iz budžeta izdvoji 200.000 KM za sportsku dvoranu u Palama.

Na sjednici je usvojen rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.159.269 KM, jer je planirani budžet uvećan za tri miliona maraka kreditnih sredstava namijenjenih za sportsku dvoranu.

Odbornicu su usvojili i Program rada Skupštine za 2012. godinu.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=wmbRrc38gvw&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments