SO Pale donijela odluku o utvrđivanju niže cijene nepokretnosti

0

Skupština opštine Pale na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je odluku o utvrđivanju niže cijene nepokretnosti koja će se primjenjivati kao osnovica za obračun poreza građana za ovu godinu.

Za odluku je glasalo 18 odbornika, a dva samostalna odbornika su bila uzdržana.

Ova odluka će odmah biti dostavljena nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave Republike Srpske kako bi se građanima mogli obračunati novi porezi koji će biti umanjeni u odnosu na račune koje su već dobili.

Vanredna Skupština je zakazan nakon što su građanima stigli na naplatu računi poreza na nepokretnosti višestruko uvećani.

Načelnik opštine Miodrag Kovačević naveo je da ovakva odluka o cijeni zemljišta postoji od 2014. godine, a sada je građanima došlo da plate višestruko uvećan porez. Kovačević ističe  i da „Poreska uprava nije radila kako treba prethodnih godina ili ove godine“. „Problem je što je 2014. godine Poreska uprava uzimala proizvoljne cijene, a sada je obračunala po našem koeficijentu i došlo je do uvećanja poreza“, kaže Kovačević. Kovačević je rekao da su zbog toga uskladili vrijednosti nepokretnosti kako bi porez ostao isti kao prethodne godine.

„Cilj je da sve vratimo na početno stanje i da građani ne plaćaju visoke poreze nego da plaćaju kao što su i do sada, a sa druge strane da obezbijedimo punjenje budžeta i funkcionisanje naših institucija“, istakao je načelnik opštine.

Kovačević navodi da opština želi da učestvuje u ovom problemu sa Poreskom upravom i zbog toga su danas donijeli zaključak da opština plati troškove koji su nastali uvećanjem poreza u korist građana da bi se mogla izdati nova rješenja i da bi se vratili svakodnevnom životu.

On je ponovio da su današnjom odlukom prilagodili cijene nekretnina cijenama koje za obračun poreza koristi Poreska uprava i na taj način će građani dobiti iste račune kao i prethodne godine.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević istakao je da je do uvećanja poreza građanima došlo jer je Poreska uprava ove godine, u odnosu na prethodnu, promijenila modalitet obračuna i Skupština je danas donijela novu odluku kako bi građani plaćali prez u istom iznosu kao i prethodne godine.

(www.palelive.com / opština Pale)

Save

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare