SNSD: Tražimo referendum o niklu

0

VIŠEGRAD – Odbornici SNSD i po jedan odbornik DNS i SDA podnijeli su stručnoj službi Skupštine opštine Višegrad zahtjev za održavanje referenduma povodom zaključka opštinskog parlamenta o iskazivanju javnog interesa o geološkim istraživanjima nalazišta niklonosnih ruda na području sela Vardišta kod Višegrada.

Šef Kluba odbornika SNSD Brane Topalović rekao je da se radi o vitalnom pitanju za budućnost Višegrađana, a interes za ovo vlada i među ljudima koji nisu stranački opredijeljeni.

On je na konferenciji za novinare izrazio sumnju u opravdanost konstatacije iznesene na sjednici Skupštine opštine da će se, ukoliko se dobije koncesija, u rudnicima i oko prerade rude nikla zaposliti 5.000 ljudi.

„Ne želimo da Višegrad bude rudarski grad, jer će se narušiti prirodna sredina i zdravlje ljudi, opašće vrijednost zemljišta, stanova i kuća i svega ostalog i ovaj bi projekat imao nesagledive posljedice“, rekao je Topalović.

On je za propagiranje istraživačkih radova o niklu i zaključak Skupštine optužio čelne ljude višegradskog SDS-a.

„Kako su samo došli na ideju da ovo urade, ono što ne bi učinio niko u svijetu“, zaključio je Topalović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Lončarević istakao je da procedura organizovanja javne rasprave o istraživanjima nikla nije bila u demokratskom duhu, kao ni sjednica Skupštine opštine na kojoj je informacija o ovome bila prva tačka.

„Zalažemo se da nezavisni stručnjaci kažu o štetnosti nikla i ovim projektima, jer je i SANU ocijenila da bi se u rudnicima koristila prljava tehnologija i opasno bilo ugroženo zdravlje ljudi“, rekao je Lončarević.

On je zapitao kako bi to bilo da rudnik bude u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Tara, eko-regije „Drina–Tara“, Parka prirode Mokra Gora i kako bi to uticalo na razvoj turizma na ovom prostoru.

Odbornik DNS-a Predrag Maljukan je izrazio sumnju u to da će neka firma uložiti milione maraka u istraživačke radove rude nikla, a neće ga i eksploatisati.

„Lokalni SDS je prije osam godina odbio `Srbijanikl` za ovaj projekat, a sad ga gura na mala vrata“, rekao je Maljukan.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić rekao je da je opštinska vlast željela da se na javnoj raspravi prezentuje šta bi donijelo, a šta bi se izgubilo istraživačkim radovima o niklu.

„Nažalost javnu raspravu je prekinula organizovana grupa ljudi iz Mokre Gore sa odbornicima SNSD-a koji nisu dozvoli predstavnicima `Nikla` da govore“, rekao je Kojić na konferenciji za novinare, organizovanoj nakon konferencije Kluba odbornika SNSD-a.

On je dodao da zaključak opštinskog parlamenta nikoga ne obavezuje, jer dozvolu za koncesiju o istraživačkim radovima daje resorno ministarstvo.

„Što se referenduma tiče, šta je tu novo? On je i predviđen skupštinskim zaključkom, ali tek ako bi `Nikl` dobio zeleno svjetlo za otvaranje rudnika“, rekao je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare