Snijeg ponovo počeo padati, nigdje iz kuće!

0

U Palama je snijeg ponovo počeo padati. Ovaj put je praćen jakim vjetrom i niskim temperaturama.

SMS porukom nam je javljeno da preko Romanije ima manjih zastoja uslijed zaglavljivanja automobila, pa čak i padanja drveća preko ceste.

Zbog velikih padavina policija je u pripravnosti i sa rukovodstvom opština i nadležnim preduzećima za održavanje puteva čini sve da saobraćaj na svim putnim dionicama bude normalizivan.

Iz CJB Istočno Sarajevo su apelovali na vozače da na put ne kreću bez prijeke potrebe, kao i da ne ostavljaju vozila pored puta, jer to predstavlja veliki problem za mašine koje uklanjaju snijeg.

(www.palelive.com)


Uzak kolovoz u centru Pala otežava i usporava saobraćaj

Auto-moto savez Republike Srpske apelovao je na sve vozače da bez prijeke potrebe ne kreću na put zbog izuzetno teških uslova u odvijanju saobraćaja i pojave snježnih smetova.

U slučaju da je put neizbježan, iz AMS RS savjetuju vozače da imaju zimske gume i lance, te da se pridržavaju pravila u vezi vožnje u otežanim zimskim uslovima.

Iz AMS RS savjetuje da prilikom kretanja na put u vozilu bude pun rezervoar goriva, te da se ponese određena količina hrane i tečnosti za piće u slučaju da se, zbog odrona na putu ili snježnog smeta, vozilo nađe blokirano.

Ako vozač ostane blokiran na putu, pomoć može dobiti putem telefona AMS RS – 1285, Republičke uprave civilne zaštite – 121 ili Policije RS – 122.


„Automobil se mora u potpunosti očistiti, kako stakla, tako i krov, jer tokom vožnje može doći do klizanja snijega ili leda što dovodi do smanjene vidljivosti. Snijeg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grijača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom“, upozoravaju iz AMS RS.

Kada brave automobila na niskim temperaturama zalede, najefikasnijim su se u takvim situacijama pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-dijelova.

„Vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Prilikom vožnje po snijegu reakcije vozača moraju da budu ‘nježne i mekane’, bez naglih promjena pravca, puštanja i pritiskanja pedala gasa, kočnice i kvačila“, ističu u AMS RS.

U saopštenju se dodaje da je jedan od najzahtjevnijih i najrizičnijih uslova za saobraćaj snijeg na kolovozu, odnosno strma uzbrdica ili nizbrdica te da vozač, pri spuštanju nizbrdo, odmah treba da prebaci ručicu mjenjača u prvi stepen prenosa i pušta pedalu kočnice i kvačila.

Kada je riječ o većoj nizbrdici, vozač ne treba da prebacuje u više stepene prenosa i ne pušta kočnicu do kraja, već da održava blag i neprestan pritisak.

„Promjene brzine moraju da budu nježne, jer u suprotnom može da dođe do gubljenja balansa i kontrole nad vozilom. Vožnja po snježnom kolovozu iziskuje veće rastojanje između vozila, a svako kočenje ili pripremu vozila za ulazak u zavoj treba započeti mnogo ranije nego što to vozači rade kada je put suv“, navode u AMS RS.

Osim toga, osnovno pravilo za vožnju zavojitim putem je blago i pravovremeno kočenje pred zavojem i prebacivanje u niže stepene prijenosa. Zavoj se prolazi umjerenom brzinom, bez pritiskanja kočnice ili gasa.

Iz AMS RS naglašavaju da u slučaju proklizavanja prednjih točkova, a time i proklizavanja auta, vozač treba da laganim i istovremenim popuštanjem papučice gasa i blagim okretanjem volana da stabilizuje vozilo i vrati ga u prvobitnu putanju. Zbog toga je bolje pred krivinom značajno usporiti, nego rizikovati proklizavanje vozila unaprijed.

„Ako dođe do proklizavanja zadnjih točkova i zanošenja zadnjeg dijela, vozilo se može ispraviti blagim `kontriranjem` volana, s tim da vozač bude spreman da se vozilo može zanijeti u drugu stranu i da je potrebno ponovno `kontriranje` volana, ali u suprotnu stranu. Nekada se proces ponavlja i nekoliko puta, sve dok ne smiri automobil“, navodi se u saopštenju.

U slučaju bočnog proklizavanja ili kada kontakt sa podlogom izgube sva četiri točka, iz AMS RS navode da vozač ne smije da pritisne papučicu kočnice, niti da energično okrene volan, već da blago „kontriranje“ volana može pomoći da vrati kontrolu u što kraćem periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare