Snabdijevanje kiseonikom ne smije biti dovedeno u pitanje

0

BANJALUKA – Direktori bolnica u Republici Srpskoj saglasni su da se ne smije dovesti u pitanje dopremanje kiseonika u bolnice koji je dokazane bezbjednosti, kvaliteta i koncentracije koja odgovara lijeku, jer bi u suprotnom bilo ugroženo zdravlje i životi pacijenata.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas u Banjaluci sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj, s ciljem sagledavanja aktuelnih informacija i nalaženja potencijalnih modela za prevazilaženje problema sa snabdijevanjem kiseonikom sa kojima su suočene zdravstvene ustanove.

Šeranić je direktore zdravstvenih ustanova informisao da je na nedavno održanom sastanku ministarske konferencije u oblasti zdravstva, na kojoj su učestvovali i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, predloženo da se donese privremeno rješenje u aktuelnoj situaciji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Privremeno rješenje podrazumijeva da se po modelu Srbije sačini rezervna opcija kojom bi se omogućilo da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbjednosti shodno potvrđenim laboratorijskim nalazima, obezbijedi za tri mjeseca, a kako bi mogle da budu završene administrativne procedure za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Ministar i rukovodioci bolnica su istakli i da izlazak u javnost pojedinaca sa neprovjerenim informacijama, u kojima predlažu navodna instant rješenja, dodatno zbunjuje i obmanjuje javnost.

„Upozoravamo da oni koji to rade ne raspolažu objektivnim informacijama sa terena i o radu zdravstvenih ustanova, što i sami priznaju, ali ih to ne sprečava da namjerno insinuiraju da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nema volje za rješavanje problema nesmetanog dopremanja kiseonika“, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su naglasili da je proteklih dana akreditovana laboratorija izvršila kontrolu kvaliteta kiseonika u većini zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj, a dobijeni nalazi su dokazali da je kvalitet kiseonika koji se koristi za liječenje pacijenata i bolji nego što je propisano za lijek.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa rukovodiocima bolnica, nastaviće da svakodnevno ulaže napore kako bi bile obezbijeđene potrebne količine kiseonika zdravstvenim ustanovama, a u najboljem interesu pacijenata.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare