Smučari krunisali uspješnu sezonu u Turskoj

5

Protekle nedjelje reprezentativci BiH u smučarskom trčanju su krunisali vrlo uspješnu takmičarsku sezonu u turskom Ski centru Grerede.

Strahinja Erić član Smučarskog kluba „Sarajevo – Istočno Sarajevo, Pale“ je sa bodovima koje je osvojio, zauzeo 1. mjesto u ukupnom poretku FIS Balkan kupa i okitio se zlatnom FIS medeljom.

Njegov klupski kolega Stefan Anić se takođe našao na pobjedničkom postolju sa bronzanom medaljom. Da uspjeh našeg tima bude veći, pobrinula se reprezentativka iz Smučarskog kluba „Romanija, Pale“ Sanja Kusmuk plasiravši se na drugo mjesto u ženskoj konkurenciji ukupnog poretka u Balkan kupu.

Ovim uspjehom Strahinja Erić, inače osamnaestogodišnjak (2000), obezbijedio je normu za nastup na Svjetskom kupu u narednoj sezoni. Inače sve troje reprezentativaca uz još Miloša Čolića u tek protekloj sezoni ostvarili su rezultate u okviru A olimpjiske norme.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nejasno Smučari ili Skijaši ????

Smučari su takmičari u nordijskom trčanju, ne zovu se skijaši.POZZ.

jooooj 🙂 isto bona, isto 😀 smucas skijas isto 🙂

U Vujaklijinom leksikonu stranih reči i izraza pojavljuju se sledeće reči:

SKIJE – (Norv. ski) SMUČKE, drvene klizaljke 8-10cm široke, do 3m duge i na vrhu uzvijene za 13-15cm .

SKIJATI – SMUČATI SE, klizati se na skijama.

SKIJAŠ – SMUČAR.

SKIJERING – (Norv. skikjoring) Skijanje pomoću konja ili motornih saniki koji skijaše vuku o konopcu dugom desetak metara.

Iako su prave reči u Srpskom jeziku Smučke, Smučati, Smučar, čini se da su se reči stranog (Norveškog) porekla prilično odomaćile, pa su Skije, Skijati, Skijaš postale čak dominantne. U svakom slučaju ne smemo zaboraviti i na naše reči.

Izvor- http://staro.skijanje.rs

Dakle, skijanje=norveška riječ, dok je smučanje naša. Doduše i srbijenci su prihvatili stranu, pa možete i vi ako želite…

Pa i mozgonje koji su dali ime klubu sui Norvezani, mi takve genijalce u srbskom narodu nemamo.