Smrt u saobraćaju nije statistika, nego izgubljen ljudski život

0

ZVORNIK – Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas u Zvorniku da je prije deset godina u ovom gradu na godišnjem nivou u saobraćaju stradalo 11 lica, a prošle i pretprošle godine tri-četiri lica, što govori u prilog tome da su i pored povećanja vozila i učesnika u saobraćaju preventivni trendovi pozitivni.

Podsjećajući da je prije deset godina na putevima Repblike Srpske stradalo 110, a prošle godine 101 lice, Radović je naglasio da smrt u saobraćaju nije samo statistika, nego je gubitak 100 odsto ako se izgubi i samo jedan život, pa se u tom pogledu ne može biti zadovoljno sve dok neko strada ili bude teško povrijeđen u saobraćaju.

„Zbog toga je obaveza da nadležna agencije i druge službe Republike Srpske neprestalno rade na smanjenju broja saobraćajnih nesreća podižući nivo bezbjednosti u saobraćaju“, rekao je Radović nakon sastanka sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, predstavnicima Policijske uprave Zvornik i Auto-moto saveza Republike Srpske, na kome je bilo riječi o bezbjednosti saobraćaja na području ovog grada.

Radović je rekao da je, u okviru šeste UN Sedmice bezbjednosti saobraćaja i kampanje „Lako je pojas vezati“, u Zvorniku organizovano niz događaja pod sloganom „Ulica za život, volimo 30 ili vozimo 30“, dodavši da je neophodno u gradovima smanjiti brzinu kretanja vozila na 30 kolometara na čas.

On je istakao da je u okviru posjete Zvorniku, a povodom 21. maja – Dana grada, sa gradonačelnikom i predstavnicima Auto-moto društva Republike Srpske, te mališanima Dječijeg vrtića „Naša radost“ podijeljeno 75 kompleta bojanki i slikovnica, a u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ 150 kompleta, dok je u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ održano predavanje učenicima na temu „Učešće u saobraćaju i opasnostima koje saobraćaj sa sobom nosi“.

Gradonačelnik Stevanović naglasio je da borba za preventivu u ponašanju svih u saobraćaju mora biti neprestalna na dnevnom nivou.

„Dobro je da i Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske i, prije svega, lokalne zajednice rade sa najmlađim kategorijama stanovništva u vezi sa bezbjednošću saobraćaja“, rekao je Stevanović.

Podsjećajući da su to ljudi koji će vrlo brzo biti učesnici u saobraćaju i kao vozači, Stevanović je rekao da najmlađe treba neprestalno upućivati na pravilno ponašanje u saobraćaju kako bi oni jednog dana bili oni sugrađani koji će se dobro ponašati kao vozači i čuvati svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Stevanović je rekao da je broj registrovanih automobila u Zvorniku u posljednjih deset godina povećan za više od 40 odsto.

„Taj podatak znači da je mnogo više automobila svakodnevno na ulicama grada, odnosno da kroz Zvornik na dnevnom nivou prođe više od 15.000 vozila, što je na nivou frekventnijeg auto-puta“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je time velika odogovornost, prije svega, na saobraćajnoj policiji, Agenciji za saobraćaj, Auto-moto savezu i drugim nadležnim organima da neprestalno stavljaju pred izvršnu vlast lokalnog i državnog nivoa da se poboljšava saobraćajna infrastruktura, da se aktivni i stacionarni saobraćaj unapređuje kako bi broj žrtava i povrijeđenih bio na nivou nule.

Radović i pomoćnik direktora marketinga „Viva kompanija“ iz Banjaluke Bojan Mijatović potpisali su Sporazum o partnerstvu u sprovođenju preventivnih aktivnosti na poboljšanju kvaliteta bezbjednosti saobraćaja.

Mijatović je pojasnio da je sporazumom predviđena materijalna podrška banjalučke „Vitaminke“ i zvorničke „Vitinke“ da bi se poboljšao kvalitet akcija Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Republike Srpske u podizanju bezbjednosti saobraćaja.

On je zahvalio na prilici koju su dobile ove kompanije, a sve u cilju unapređenja bezbjednosti sobraćaja na putevima Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare