Smotra recitatora okupila mlade

0

Dvanaesta smotra recitatora, koja je održana u Kulturnom centru Pale, okupila je mlade oko ljepote pjesničke riječi, rekla je profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Pale“ Branka Čugalj Malinić.

Čugalj Malinić je naglasila da su u okviru Smotre recitatora, koju organizuje Srednjoškolski centar „Pale“, sinoć i večeras učestvovala djeca iz Dječijeg centra „Bubamara“, djeca iz Udruženja za djecu sa posebnim potrebama „Sunce“, učenici osnovnih škola „Pale“, „Mokro“ i „Srbija“, srednjoškolci i studenti.

Ona je naglasila da svake godine Smotra, koja ima takmičarski karakter, okupi oko 100 recitatora.

„Ciljevi Smotre recitatora, kao vannastavna aktivnost, su ovladavanje javnim nastupom, vježba književno artikulacije glasova, vježbe dikcije i memorije, plemeniti takmičarski duh i bogaćenje rječnika“, rekla je ona.

Čugalj Malinić naglašava da veliki broj mladih učesnika pokazuje da djeca nisu pasivna, već da im treba dati mogućnosti da se ispolje u onome što najviše vole da rade.

Ona je podsjetila da su od 10. Smotre recitatora počeli i sa aktivnostima promovisanja ćirilice i očuvanja srpskog jezika.

Sinoć, prije takmičarskog dijela, publici su predstavljeni izvodi iz knjige „Srpski jezik između nauke i politike“ Miloša Kovačevića i „Osam zabluda o ćirilici“ autora Andreja Fajgelja, srpskog filologa koji radi u Novom Sadu.

Čugalj-Malinić ističe da u cilju zaštite srpskog jezika srednjoškolci vrše i podjelu letaka, prezentacije, a sve pod motom „U pamet se Srbi, ne napuštajmo ćirilicu“ iz knjige Miloša Kovačevića.

Ona je naglasila da je žiri u sastavu protojerej stavrofor Miomir Zekić, profesor srpskog jezika i književnosti Jadranka Pandurević, učiteljica u penziji Tarsa Savić, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Pale“ Dijana Granić i učesnik smotri Nataša Lalović, imao težak posao.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare