Šmitova retorika protiv Republike Srpske dodatno razgrađuje BiH

0

SARAJEVO – Izjave Kristijana Šmita, ali i reagovanja na njegovu posljednju izjavu od pojedinih bošnjačkih udruženja i političkih faktora samo govore o trenutnoj situaciji u BiH – o raslojenosti, podijeljenosti društva i nehtijenju i nemogućnosti distanciranja od politike i događaja devedesetih godina prošlog vijeka, rekao je Srni sociolog Vladimir Vasić.

„Jasno je ko i zbog čega forsira ovakvu retoriku koja, siguran sam i odgovorno tvrdim, razgrađuje BiH“, naveo je Vasić.

On je istakao da je logično da je januar prije marta, odnosno da je 9. januar prije „famoznog 1. marta“.

„A svi znamo, pa čak i ovi koji svjesno lažu, šta se dogodilo 29. februara odnosno prvog marta“, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, „sarajevski atentat“ na srpskog domaćina Nikolu Gardovića bio je pucanj u slobodu srpskog naroda i okidač za rat u BiH.

„Ovakve Šmitove i slične izjave, odnosno izvrtanje istorijskih činjenica ne treba da budu povod za kuknjavu nad sopstvenom nesrećom i usudom da nas `kadija tuži i sudi`, već da u intelektualnom smislu zbijamo redove, javno govorimo, pišemo, dostojanstveno i veličanstveno se sjećamo ne samo 9. januara 1992, već i mnogih drugih istorijskih događaja vezanih za srpski narod u BiH, jer Srbi nisu dobili ime 1992. godine već mnogo prije“, poručio je Vasić.

On je naglasio da je srpski narod oduvijek bio na strani slobode, istine i pravde, i zbog toga Srbi moraju biti i mudri i dostojanstveni i jedinstveni radi vlastitog opstanka i napretka.

„Mi nikada nismo, ma koliko nas to koštalo, stali na stranu okupatora i zločinaca, dok su neki slavopojno klicali dočekujući fašističke falange. Neobično je važno da se u ovim situacijama prevaziđe svako, međusrpsko, partijaško i političko nejedinstvo, jer treba da imamo jasno izdefinisanu političku stabilnost i sabornost“, poručuje Vasić.

Šmit je putem sarajevskih medija nedavno poručio da je „ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije“, na šta je javnost u Republici Srpskoj burno reagovala.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare