Smijenje upravni odbor i imenovan novi

0

ZVORNIK – Skupština akcionara Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika smijenila je danas Upravni odbor Fabrike zbog lošeg poslovanja i izabrala novi, rekao je većinski vlasnik Vladimir Romanov.

„Trenutno situacija u Fabrici nije dobra, a nakon što je `Ukio banka` iz Litvanije otišla u stečaj, više nemamo banku u kojoj možemo da dobijemo obrtna sredstva“, rekao je Romanov novinarima nakon sjednice Skupštine akcionara.

Romanov je istakao da je „Birač“ bio zavisan od „Ukio banke“, koja je htjela da u Fabrici rade Litvanci, dodavši da je riješio da promijeni menadžment i predloži novu upravnu i rukovodnu strukturu.

Komentarišući dugovanja fabrike „Birač“ Romanov je rekao da je dug „Ukio banci“ blizu 70 miliona evra, a domaćim poslovnim partnerima i dobavljačima oko 60 miliona KM.

„U ovom trenutku najbitnije je da povećamo obrtna sredstva i isplatimo naše kreditore i dobavljače od kojih smo uvijek imali povjerenje, ali bez obrtnih sredstava veoma je teško“, naglasio je Romanov.

Odgovarajući na pitanje o tome da Vlada Republike Srpke želi da preuzme „Birač“, Romanov je upitao „Ko želi da uzme fabriku koja posluje sa gubitkom i donosi gubitak?“.

„Prošle godine imali smo osam miliona evra gubitka, jer je pala cijena proizvoda na tržištu. Ko može da pokrije ovu razliku?“, pita Romanov.

Komentarišući trenutne kontrole u Fabrici, Romanov je ocijenio „da je bolje da inspekcije stalno dolaze, jer tako `Birač` ne bi bio u gubitku“.

Za nove članove Upravnog odbora izabrani su Sonja Rubež i Čedo Zelenović iz Zvornika, te Oksana Kovtun, Eduard Vostrotin i Sergej Cigankov.

Inspektori MUP-a, Poreske uprave, Deviznog inspektorata i Republičke uprave za inspekcijske poslove, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske, od 2. aprila vrše kontrolu u Fabrici glinice „Birač“.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da je situacija u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika mnogo gora nego što se očekivalo i da se Vlada s pravom odlučila da interveniše.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da se kontrolom u Fabrici glinice „Birač“ žele zaštititi javni i državni interes.“Učinićemo sve što je neophodno, od toga da se uspostavi saradnja sa rukovodstvom do toga da se to rukovodstvo potpuno isključi i da Republika Srpska preuzme upravljanje fabrikom“, poručio je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare