Smanjena emisija ugljen-dioksida za pet odsto

0

ZVORNIK – Na području zvorničke opštine smanjena je od juna emisija ugljen-dioksida za pet odsto, dok je energetska efikasnost povećana za 4,2 odsto, rekla je danas šef Službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju u opštini Zvornik Mila Knežević. Kneževićeva je na konferenciji za novinare pojasnila da je ove proračune uradilo NJemačko vladino društvo za internacionalnu saradnju i dodala da su ovi pokazatelji među najboljima na području BiH.

Ona je istakla da su ovi pokazatelji rezultat uvođenja „LED“ rasvjete u rekonstruisanoj ulici „Vuka Karadžića“, te u gradskom parku i djelimično na srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad.

Kneževićeva je rekla da je u toku postavljanje termoizolacije na krovnoj konstrukciji i fasadi Osnovne škole „Sveti Sava“, te zamjena krova na rekreativno-sportskom centru i dodala da se ovi radovi izvode prema evropskim energetsko-efikasnim standardima.

Šef Kabineta načelnika opštine Dušica Savić podsjetila je da se opština Zvornik, potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika EU o smanjenju emisije ugljen-dioksida, obavezala da će do 2020. godine smanjiti ovu emisiju za 20 odsto i povećati energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije za 20 odsto.

Ona je dodala da je izrađen i Akcioni plan energetski održivog razvoja, koji je u junu ove godine usvojila lokalna skupština.

Zamjenik načelnika opštine Mile Jović naglasio je da se zvornička opština neće zadovoljiti ovim rezultatima, nego će nastaviti da realizuje projekte koji će doprinijeti da se realizuju obaveze iz Sporazuma gradonačelnika EU.

(www.palelive.com / Srna)(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare