Smanjen broj stradalih u saobraćajnim nezgodama

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u toku prošle godine smanjen je broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 16,3 odsto.Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je Srni da je u protekloj godini u saobraćajnim nezgodama stradalo 226 lica, ili 44 lica manje u odnosu na prethodnu godinu kada je ukupno nastradalo 270 lica.

Stokanovićeva ističe da je u saobraćajnim nezgodama poginulo pet lica, od čega tri vozača i po jedan suvozač i pješak, dok je u 2016. godini poginulo devet lica, teže je povrijeđeno 45 lica, a u uporednom periodu 69, dok je lakše povrijeđeno 176 lica, što je za 16 lica manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ona je istakla da su se u prošloj godini dogodile 932 saobraćajne nezgode, ili 6,76 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je zabilježeno 873 nezgoda.

Stokanovićeva kaže da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina neprilagođena uslovima puta u 288 slučaja, a zatim radnje vozilom u saobraćaju u 195 nezgoda, rastojanje 186 i nepoštovanje prvenstva prolaza u 123 saobraćajne nezgode.

Prema njenim riječima, dionice gdje se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode su Vraca-Kula, na području Istočnog Novog Sarajeva, LJubogošta–Mokro, opština Pale, Stjenice-Kovanja, opština Rogatica, Podromanija-Ravna Romanija, Han Pijesak-Mrkalji i Trnovo-Rogoj.

Ona naglašava da je u protekloj godini iz oblasti bezbjednost saobraćaja evidentirano 28.972 prekršaja, što je za 11,72 odsto više u odnosu na uporednu godinu.

„Podneseno je 180 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što je za 36,36 odsto više u odnosu na 2016. godinu“, rekla je ona i dodala da je izdato 25.148 prekršajnih naloga, što je za 5,68 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Stokanovićeva kaže da su u strukturi prekršaja najzastupljeniji neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu i radnje vozilom u saobraćaju
nepoštovanje prvenstva prolaza, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i drugo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments