Smanjen broj maloljetnih delikvenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine registrovano je 16 maloljetnika u izvršenju krivičnih djela, što je za 15,79 odsto manje nego u istom periodu lani, kada je evidentirano 19 maloljetnika, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.

Ona je navela da je 13 maloljetnih izvršilaca krivičnih djela dobi od 16 do 18 godina, a tri od 14 do 16, dok su dvojica povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Tešićeva je istakla da je za devet mjeseci 16 maloljetnika izvršilo 12 krivičnih djela. „Maloljetnici uglavnom vrše krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, riječ je o krađama i teškim krađama čija materijalna vrijednost nije velika, te sporadični slučajevi oštećenja tuđe stvari, tjelesne povrede i slično“, naglasila je Tešićeva.

Ona je napomenula da su maloljetnici često i oštećena strana, tako da je za devet mjeseci izvršenjem 10 krivičnih djela teške tjelesne povrede, ugrožavanje bezbjednosti, pokušaj otmice, nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje, oštećeno 17 maloljetnika, od čega je 10 muškog, a sedam ženskog pola.

Prema njenim riječima, najčešći izvršioci krivičnih djela u kojima su oštećeni maloljetnici su lica starija od 21 godine.

Ona je dodala da je, uprkos složenoj problematici koja prati rad policije, odnos prema maloljetnicima krajnje profesionalan, o čemu najbolje govori podatak da do sada nije bilo pritužbi roditelja na odnos i rad policije.

Tešićeva je istakla da policija redovno i u kontinuitetu provodi preventivne aktivnosti iz oblasti maloljetničke delinkvencije, kao što su zabrana točenja i prodaje alkoholnih pića maloljetnicima u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama, a organizuje i stručna predavanja u školama, okrugle stolove i javne tribine.

„Smatramo da, osim policije, i druge institucije u znatnoj mjeri preventivno mogu uticati na smanjenje maloljetničke delinkvencije, prije svega porodica kao osnovna ćelija društva u kojoj se formira ličnost, škola, centri za socijalni rad, ustanove kulture, sportska udruženja, komunalna policija, inspekcijski organi“, naglasila je Tešićeva.

Ona je napomenula da prvenstveno porodica i škola mogu i moraju prepoznati devijantna ponašanja maloljetnika i o tome obavještavati policiju ili druge institucije s ciljem blagovremenog regovanja i sprečavanja da to preraste u kriminalne aktivnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare