Smanjen broj krivičnih djela za deset odsto

0

FOČA – Na području koje pokriva Policijska uprava Foča stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće, a ukupan broj krivičnih djela za devet mjeseci ove godine manji je za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, istaknuto je danas na redovnoj konferenciji za novinare.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović rekao je da je nastavljen uzlazni trend rasvijetljenosti krivičnih djela.

“Za devet mjeseci podnesena su 162 izvještaja za 185 krivičnih djela, protiv 161 izvršioca, od kojih su 49 povratnici u vršenju krivičnih djela, a pet je maloljetnika, dok je u istom periodu prethodne godine zabilježeno 205 krivičnih djela. Zadržan je uzlazni trend, tako da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 85 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 60 odsto”, naveo je Kostović.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović podsjetio je na nedavni slučaj razbojništva u Foči, kada je lice maskirano šalom omotanim oko glave sa pištoljem u ruci opljačkalo prodavnicu u naselju Gornje Polje.

On je pozvao građane da anonimnom prijavom pomognu policiji u pronalasku počinioca.

“Radnici krim policije intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Apelovao bih na građane, ukoliko raspolažu informacijama u vezi sa ovim krivičnom djelom, da to anonimno prijave na broj 122 ili na neki drugi način”, rekao je Tomović.

On je izdvojio i dva krivična djela protiv polnog integriteta, tačnije dvije obljube maloljetnog lica, koje su evidentirane na području opštine Višegrad.

“Riječ je o dva krivična djela obljube sa djetetom mlađim od 15 godina. Osumnjičeno lice je kriminalistički obrađeno i nadležnom tužilaštvu podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, naveo je Tomović.

Načelnik Odjeljenja policije Vojislav Krunić naveo je da su za devet mjeseci ove godine evidentirana 182 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je povećanje za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježeno 159 prekršaja.

“Porastu od 14 odsto doprinio je povećan broj evidentiranih prekršaja uživanja droga, jer su policijski službenici aktivnostima na terenu otkrili i sankcionisali povećan broj lica. Za ovih devet mjeseci evidentirali smo 22 prekršaja uživanja droga, kao i deset prekršaja Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga”, rekao je Krunić.

On je dodao da je u oblasti zaštite od nasilja u porodici zabilježeno 13 slučajeva u odnosu na prošlogodišnjh 26, što je smanjenje za 50 odsto, te da osim djece i žena, među žrtvama nasilja u porodici ima i muškaraca.

Povoljnim je ocijenjeno i stanje bezbjednosti saobraćaja.

Broj saobraćajnih nezgoda je smanjen za pet odsto. Za devet mjeseci ove godine evidentirano je 190 nezgoda u odnosu na 199 u istom periodu prošle godine.

Na putevima na području koje pokriva Policijska uprava Foča za devet mjeseci poginula su četiri lica – sva četiri vozači, a prošle sedam, dok je povrijeđeno 70 lica, a prošle godine 79.

U 13 nezgoda vozači su bili pod uticajem alkohola, što je rezultat represivnog djelovanja policije na terenu, istaknuto je na konferenciji za novinare Policijske uprave Foča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments