Smanjen broj krivičnih djela za 8,11 odsto

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u januaru su registrovana 34 krivična djela, što je za 8,11 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je zamjenik načelnika ove uprave Predrag Ćajić.

Ćajić je na konferenciji za novinare rekao da koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 89,19 odsto, te da je nadležnom tužilaštvu podneseno 30 izvještaja protiv 37 lica, od čega 11 povratnika i dva maloljetnika.

On je dodao da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 26 krivičnih djela, što je za 10,34 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježeno 29 krivičnih djela.

„Od ovih 26 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 17 je po nepoznatom počiniocu. Policijski službenici su operativnim radom uspjeli da rasvijetle 16 krivičnih djela, tako da koeficinet rasvijetljenosti ove vrste djela iznosi 80 odsto, što je znatno poboljšanje u odnosu na uporedni mjesec prošle godine kada je bilo 47,06 odsto“, naveo je Ćajić.

On je naveo da su evidentirana dva krivična djela zloupotrebe droge gdje je nadležnom Sudu podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a policijski službenici u januaru su pronašli i zaplijenili oko pet i po kilograma droge.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta zabilježeno je blago povećanje broja krivičnih djela, te je evidentirano pet krivičnih djela, dok je prošle godine bilo četiri.

„Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u toku januara bilježi se povećanje saobraćajnih nezgoda za 10,81 odsto, kada su se dogodile 82 nesreće. Nažalost, jedna saobraćajna nezgoda je imala za posljedicu jedno smrtno stradalo lice, a u proteklom mjesecu prošle godine nije bilo“, ističe Ćajić.

On naglašava da su na području Policijske uprave Istočno Sarajevo bile pojačane mjere za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, kao i pojačane mjere na području Olimpijskog centra „Jahorina“ za vrijeme trajanja zimske turističke sezone.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

On dodaje da je ukupno kontrolisano 4.787 vozila i vozača, registrovano je 2.030 prekršaja u saobraćaju, te sankcionisano 1.921 lice.

Šehovac je istakao da se u narednom periodu očekuje Festival „Egzit 84“ gdje će policijski službenici preduzeti sve neophodne mjere kako bi protekao bezbjedno.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović kaže da u januaru nisu zabilježena krivična djela sa težim posljedicama koja bi po načinu izvršenja i drugim karakteristikama mogla dovesti do uznemirenja građana.

„Januar karakteriše visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, što je dokaz konstantnog rada. Ukupno su registrovana 34 krivična djela, a najveći broj je iz oblasti opšteg kriminaliteta 26 ili 76,47 odsto. Pet krivičnih djela imamo iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva u vezi sa zloupotrebom droge i jedno iz oblasti bezbjednosti saobraćaja“, ističe Popović.

On je naglasio, kada je riječ o oblasti opšteg kriminaliteta, registrovan najveći broj krivičnih djela krađe i teške krađe sa visokim koeficijentom rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu.

Popović navodi da je iz privrednog kriminaliteta registrovanoje pet krivičnih djela za koja su nadležnom tužilaštvu podnesena dva izvještaja protiv dva lica.

Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 8.515 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne imovinske koristi 7.810 KM.

Popović kaže da su Policijski službenici PU Istočno Sarajevo u januaru su obradili devet predmeta iz oblasti zloupotrebe droge.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments