Smanjen broj krivičnih djela za 3,51 odsto

3
Smanjen broj krivičnih djela za 3,51 odsto

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u prošloj godini registrovana su 522 krivična djela, što je za 3,51 odsto manje u odnosu na 2016, kada ih je bilo 541, rekao je danas zamjenik načelnika ove uprave Predrag Ćajić.Ćajić je istakao da je u prošloj godini podneseno 439 izvještaja protiv 463 lica, od kojih je 125 povratnika u vršenju krivičnih djela i 17 maloljetnika.

„Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi 60,71 odsto, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti 83,43 odsto“, rekao je Ćajić na godišnjoj konferenciji za novinare na Palama i dodao da je stanje na području Uprave ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

On kaže da su u prethodnoj godini registrovana i dva ubistva na području opština Istočno Novo Sarajevo i Pale, kao i jedno krivično djelo nehatno lišenje života na području Rogatice.

Prema njegovim riječima, registrovano je 266 narušavanja javnog reda i mira, što je za 8,59 odsto manje u odnosu na 2016. godinu, kada ih je bilo 291.

„U toku 2017. godine na području Policijske uprave Istočno Sarajevo dogodile su se 932 saobraćajne nezgode, što je za 6,76 odsto više u odnosu na 2016“, kaže Ćajić i navodi da je u protekloj godini poginulo pet osoba, a devet u 2016. godini.

Ćajić naglašava da imaju dobru saradnju sa nadležnim tužilaštvima, sa drugim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, sa MUP-om Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović rekao je da je najveći broj krivičnih djela registrovan iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 394 ili 75,5 odsto od ukupno registrovanih.

„Iz oblasti privrednog kriminaliteta bilo je 70 krivičnih djela, 35 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 14 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge i devet krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH“, ističe Popović.

On dodaje da je iz oblasti privrednog kriminaliteta registrovano 70 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima podneseno 35 izvještaja protiv 52 lica, čime je pričinjena materijalna šteta od oko dva miliona KM, a utvrđeni iznos protivpravno stečene imovinske koristi je 2.140.365 KM.

Popović je naglasio da su službenici policijske Uprave ostvarili dobre rezultate iz oblasti suzbijanja i zloupotrebe droge, gdje je obrađen 61 predmet, od čega je 14 krivičnih djela i 47 prekršaja.

„Ukupno je oduzeto devet kilograma i 150 grama marihuane, 28 stabljika indijske konoplje, 77 grama heroina, 42 grama spida, 15 grama kokaina, te određen broj tableta ekstazi“, pojašnjava Popović.

On je rekao da je iz oblasti Krivičnog zakona BiH registrovano devet krivičnih djela, podneseno sedam izvještaja protiv 10 lica, a riječ je o krivičnim djelima ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima, te o individualnoj krivičnoj odgovornosti na području opština Kiseljak, Busovača i Foča 1992. i 1993. godine.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je bezbjednosna situacija u protekloj godini bila na zadovoljavajućem nivou.

On je istakao da su policijski službenici na području Uprave pronašli ukupno 20 vozila ukradenih sa područja Federacije BiH, devet vozila sa područja Uprave i dva vozila po Interpolovoj potrazi.

Šehovac je dodao da su službenici na području Uprave u protekloj godini kontrolisali 45.510 vozila, registrovali 28.972 prekršaja u saobraćaju, dok je u uporednom periodu bilo 25.932 prekšaja, što je povećanje za 11,7 odsto.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini evidentirano je 57 slučajeva nasilja u porodici, a u 2016. godini bilo je 48, što je povećanje za 19 odsto.

 

Ćajić: Biće postavljeno 170 nadzornih kamera

Zamjenik načelnika Policijske uprave /PU/ Istočno Sarajevo Predrag Ćajić rekao je da je projekat „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“ priveden kraju i da će biti postavljeno 170 nadzornih kamera na području grada Istočno Sarajevo, odnosno opština u njegovom sastavu.

„Ovo je značajan projekat kojim će biti povećana bezbjednost građana i imovine. Kamere će pokrivati najprometnije raskrsnice i sve ulaze i izlaze u opštinama“, naveo je Ćajić danas na konferenciji za novinare na Palama.

Ćajić ističe da je u protekloj godini na području Han Pijeska, u saradnji sa lokalnom zajednicom, postavljeno 13 javnih nadzornih kamera iako ova opština nije u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković najavio je ranije da će gradske vlasti, zajedno sa opštinama i u saradnji sa Policijskom upravom finansirati ovaj projekat.

U Nacrtu gradskog budžeta predviđeno je 200.000 KM za kupovinu najkvalitetnijih nadzornih kamera, koje će doprinijeti poboljšanju bezbjednosti na području Istočnog Sarajeva, a na 11 lokacija biće uveden i besplatan internet.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

A jel pucanje iz automatskog oružja i posjedovanje istog krivično djelo ili prekršaj? Pitam zbog onolike pucnjave na Badnji dan i Božić. Ako je to krivično djelo onda je broj krivičnih djela u stalnom porastu a ne opadanju. Sramota je da slavmino nešto tako veličanstveno kao što je rođenje Gospoda uz pucnjavu iz oružja.

Је ли статистичари, кад намјеравате да се почнете бавити својим послом? Хоћете ли почети борбу против криминала или ћете и даље бити евидентичари и увиђајци, немушти свједоци криминала свуда око нас (и вас)? Хоћемо ли и даље да се дијелимо на оне које смијете зауставити на цести и цвељати нас због неупаљених свјетала и невезаног појаса, и оне који пројуре поред вас у бјесним аутима доке се ви невјешто правите да их не видите, јер сте баш у том моменту посматрали једну дивљу патку која је прелијетала преко вас?

Како се уопште обријете ујутру, мајке вам?

To ce, moj brko, i dalje biti isto. Koliko para toliko muzike. Sto bi se policija izlagala riziku sukoba sa kabadahijama za 1000KM mjesecno kad im zakon veze ruke stiteci „ljudska prava“ mocnih, a sudstvo pola pije pola sarcu daje. Dok vlast od obicnog pozornika i dalje ocekuje „rezultate“. Koje taj moze da ostvari jedino kad kaznjava za gluposti kao sto su ne gore svjetla ili fali neka oprema. A za pojas svakako treba kaznjavati, sto cesce to bolje. Pogledaj koliko ih izginu zbog nevezivanja i bespotrebnog manitanja.