Služeno praznično bdenije u crkvi romanijska lazarica

0

SOKOLAC – U sokolačkoj Crkvi Romanijska Lazarica večeras je služeno praznično bdenije povodom krsne slave ovoga hrama – Svetog proroka Ilije, koji postoji 135 godina.

Nakon bdenija, litija na čelu sa barjacima i ikonama obišla je oko ovoga hrama, a zatim nastavila glavnom ulicom do centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koje se nalazi ispred zgrade opštine.

Opštinska delegacija položila je cvijeće na ovo spomen-obilježje, na kojem su upisana imena 1.200 poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije.

„U ovo lijepo navečerje praznika proslavljamo našu hramovnu slavu – stotinu trideset i peti put. Da bi ovaj hram opstao kroz godine u kojima je proživljavao golgotu, 1993. godine odlukom blaženo počivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja postao je Romanijska Lazarica – ukras i ponos našeg grada“, istakao je protojerej-stavrofor Boris Banduka.

Prota Banduka je naveo da je narod Romanije narod ponosa, koji svoju vjeru voli, a tuđu poštuje.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je vlast sarađivala sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, kako bi Crkvi bilo vraćeno mjesto koje joj pripada.

„Uvedena je vjeronauka u škole, a podignute su i nove crkve i vjerski objekti SPC-a“, rekao je Bjelica.

U okviru obilježavanja Ilindana, sutra će sa početkom u 9.00 časova Hramu Romanijska Lazarica biti služena Sveta liturgija sa slavskim obredom.

U 10.30 časova biće održano posluženje u porti Crkve Romanijska Lazarica, dok je u 11.30 časova predviđen obilazak završnih radova u ovoj opštini u prošloj i ovoj godini.

U 12.30 časova biće dodijeljena priznanja, a potom priređen slavski ručak u Duhovnom centru Crkve Romanijska Lazarica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare