Služena sveta liturgija i parastos za poginule borce

0

HAN PIJESAK – Obilježavanje Dana i krsne slave opštine Han Pijesak Svetog Pantelejmona počelo je parastosom u spomen-sobi za 79 poginulih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega su vijence na spomenik poginulim borcima položile delegacije lokalne Boračke organizacije i bratske opštine Aranđelovac.

Parastos je služio protojerej-stavrofor Branko Brežančić.

Nakon svete liturgije i obilaska litije oko hrama, obavljeno je lomljenje slavskog kolača, jer je Sveti Pantelejmon svetititelj hrama.

Na boračkom brdu poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata vijence su položile delegacije lokalne vlasti i Opštinske organizacije SUBNOR-a.

Protonamjesnik Savo Majstorović iz Crkvene opštine Srpski Itebej kod Zrenjanina rekao je da danas živimo u svijetu koji zaboravlja da je sve stvoreno stvorio Bog i da čovjek stvoren u tom svijetu jeste Božije stvorenje koji treba da upravlja tim svijetom.

„Kao što bivamo blagosloveni krštenjem u Ime oca i svetoga duha, primivši svetu tajnu krštenja, pozvani smo da se uključimo u dinamiku crkvenog života, odnosno u liturgijski dio crkve“, rekao je Majstorović.

Lomljene slavskog kolača povodom Dana i krsne slave opštine obavljeno je i u zgradi Skupštine opštine. Načelnik opštine LJubivoje Šupić rekao je da ova opština u narednom periodu ima u planu rekonstrukciju sekundarnog vodovoda i kanalizacione mreže, restauraciju vile Karađorđevića i projekte u vezi sa poljoprivredom i stočarstvom na području ove opštine.

Predsjednik opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je da treba poboljšati kulturnu saradnju između dvije opštine, te dodao da opština Han Pijesak ima veliki potencijal za razvoj turizma.

On je napomenuo da je opština Aranđelovac uložila oko 50 miliona KM u izgradnju turističkih kapaciteta, te dodao da opština ima tri strateška pravca razvoja – turizam, poljoprivreda i industrija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare