Služen pomen za žrtve ustaškog zločina u Krivodolima

0

Kod spomenika u naselju Krivodoli kod Pala danas je služen parastos za više od 100 nevino postradalih srpskih civila iz sela Rakovac i Jelovci, od kojih 40 djece do 14 godina, koje su ubile ustaše prije 80 godina.

Parastos je služen u okviru manifestacije „Sjećanje na juni 1992. godine“, koju organizuje Boračka organizacija opštine Pale.

Potpredsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Pale Radosav Živković izjavio je da je u Krivodolima masakrirano više od 40 muškaraca iz sela Rakovac, da bi se krvavi pir nastavio tokom noći u selu, gdje je ubijeno ili živo spaljeno 59 stanovnika, od kojih 40 djece do 14 godina.

Živković je rekao novinarima da se bez kulture sjećanja i pamćenja pravi temelj za neka nova stradanja i da su se danas okupili kako bi otrgli od zaborava sve nevine žrtve.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić istakao je da treba još značajnije obilježavati ovakve datume i posjećivati spomen-obilježja koja su posvećena žrtvama ustaških zločina.

On je dodao da opština Pale zajedno sa paljanskom Boračkom organizacijom obilježava svaki značajan datum, njeguje kulturu sjećanja, a u narednom periodu obnoviće spomenik u Krivodolima.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić rekao je da školske ustanove na području opštine Pale prepoznale njegovanje kulture sjećanja kao izuzetno važnog oblika obrazovanja djece, ali i odraslih, jer se sjećanjem na žrtve i odavanjem počasti razvija kulturu pamćenja, kako se ne bi slični zločini ponovili.

Parastosu su prisustvovali potomci porodica ubijenih Rakovčana, članovi opštinskog SUBNOR-a, Opštinske organizacije Crvenog krsta, Udruženje penzionera Pale i predstavnici osnovne škole „Mokro“.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare