Služen pomen za 28 poginulih radnika fabrike „Famos“

1

Na Palama je danas služen pomen za 28 radnika preduzeća „Famos“ koji su poginuli kao borci Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje u krugu fabrike položili su savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici opštinske Boračke organizacije, opštine Pale i grada Istočno Sarajevo.

Tomić je podsjetio prisutne da je zajedno radio sa ljudima koji su poginuli, sa jednima je bio u jedinici, a neki su mu i bliža rodbina, tako da su mu osjećanja pomiješana.

„Mi koji smo ostali treba da stvorimo Republiku Srpsku tako da se u njoj ostaje, da mladi ne odlaze, da stvorimo ambijent u kome ćemo lakše živjeti. Nije samo na republičkim strukturama da vode vačuna o zapošljavanju djece poginulih boraca, nego i na javnim preduzećima, osnovnim organizacijama, lokalnim zajednicama, gradu Istočno Sarajevo“, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, opština Pale je riješila stambeno zbrinjavanje tih kategorija na kvalitetan način, ali treba da se riješi pitanje zapošljavanja djece palih boraca, čime bi se vratio dio duga onima koji su dali život za Srpsku.

Predjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina ukazao je na značaj da se u radu boračke organizacije njeguje kultura sjećanja i tradicije, jer su one važne za sadašnja i buduća pokoljenja.

On je rekao novinarima da je Republika Srpska najvrednija tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata, čiji heroji ne smiju biti samo u sjećanju najmilijih već svih sadašnjih, ali i budućih generacija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je rekao da su imena ljudi uklesanih na spomen-obilježju obaveza da se sastaju svake godine u krugu fabrike „Famosa“, da čuvaju sjećanja na njih i prenesu ih na buduća pokoljenja, jer 25 godina poslije rata nije malo.

„A onoliko koliko budemo čuvali sjećanja na njih, njihove porodice poštovali, toliko ćemo imati uvažavanja prema Republici Srpskoj“, istakao je Jugović i dodao da će opština Pale nastojati da u budućem periodu učini sve što je u njenoj moći da pomogne boračkim kategorijama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenada Vuković rekao je da su danas odali počast i poštovanje borcima Vojske Srpske i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su prije rata bili radnici preduzeća „Famos“.

„Ovdje u krugu `Famosa` na spomen-obilježju je prilika da, osim ukazivanja poštovanja prema poginulim borcima i njihovim porodicama, razgovaramo o rješavanju pitanja iz oblasti porodica palih boraca“, naveo je Vuković.

Stambena pitanja ovih porodica, dodao je on, riješena su u značajnoj mjeri, kako od strane Republike Srpske, tako i od strane lokalnih zajednica, ali još je otvoreno pitanje zapošljavanja članova porodica poginulih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa sto je ne stvaras Bosko? Ti si na vlasti, sta te sprecava?