Služen parastos za 14 boraca sa područja Blatine-Pribanj

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjesnom spomen-obilježju Blatine-Pribanj u opštini Pale danas je, povodom Vidovdana -krsne slave Vojske Republike Srpske, odata počast za 14 srpskih boraca sa ovoga područja palih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je novinarima da se u junu Srbi sa tugom sjećaju svojih preminulih u svim proteklim ratovima, od Kosovskog boja do danas.

Ona je navela da se večerašnjim Saborom boraca završava manifestacija „Dani sjećanja na juni 1992. godine“, koju su započeli u maju istorijskim časom na Srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu, te izrazila nadu da će u budućim godinama ona postati tradicija.

„NJegovanjem tradicije i pamćenja na protekli rat, ali i sve ostale žrtve srpskog naroda, nadam se da ćemo uspjeti da u budućim naraštajima očuvamo sjećanje, jer onaj narod koji pamti i sjeća se neće biti žrtva za nova klanja“, poručila je Lazarevićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Vidovdan, ističući da je ovaj dan poseban za srpski narod.

„Svake godine odavanjem pomena kod spomen-obilježja na Pribnju prisjećamo se boraca sa ovoga kraja, koji su svoje živote ugradili u odbranu Republike Srpske, ali i vidovdanskih junaka“, rekao je Jugović.

On je istakao da je važno gajiti kulturu sjećanja i mladim generacijama prenositi šta se dešavalo na ovim prostorima kako bi znali istinu da je srpski narod branio svoj prostor i Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, ove godine slavi se 30 godina postojanja Republike Srpske i svih njenih institucija, od kojih je većina nastala na području Pala, tako da predstavlja obavezu da se sve to obilježi jer je pitanje odbrane Republike nešto posebno.

Kada je riječ o stanju boračke organizacije, Jugović je naveo da su ove godine borački odbori širom Srpske imali određene reizbore i postoje značajne promjene u samoj Boračkoj organizaciji, gdje se oni bore za svoja prava.

„Uz njih stoje lokalne i republičke institucije i svima je u interesu samo da boračka populacija i boračke organizacije budu dostojni reprezenti boraca koji su stvarali Republiku i oni koji će je naslijediti“, istakao je Jugović.

Današnjem obilježavanju, osim porodica poginulih boraca, prisustovali su predstavnici opštine Pale, Srpske pravoslavne crkve, opštinske Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, Udruženja SUBNOR-a, te Udruženja penzionera Pale, kao i druge ličnosti iz javnog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare