Služen parastos pripadnicima ratne jedinice Rajka Kušića

0

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama danas je služen parastos poginulim pripadnicima ratne jedinice Specijalne brigade policije Sarajevsko-romanijskog odreda, kojom je komandovao Rajko Kušić.

Predsjednik Udruženja ratnih veterana Specijalne jedinice jahorinskog odreda Borislav Cicović istakao je da se pripadnici ove jedinice godinama okupljaju kako bi odali počast njenom komandatu i poginulim saborcima.

„Ne želimo da padnu u zaborav zasluge pripadnika ove jedinice. Svake godine se okupljamo da bismo podsjetili ljude ko smo bili i koliko smo učinili u odbrani Republike Srpske, ne samo na ovim prostorima, nego i u cijeloj Srpskoj“, rekao je Cicović.

On je napomenuo da je ovo udruženje nedavno formirano kako pripadnici ove jedinice ne bi bili zaboravljeni.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/polaganje-vijenaca-rajko-kusic-jul-2014/] width=[54] height=[54] title=[Služen parastos pripadnicima ratne jedinice Rajka Kušića] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Predsjednik Skupštine Udruženja ratnih vetarana Specijalne jedinice jahorinskog odreda Slobodan Ujić rekao je da je bila privilegija i čast biti pripadnik ovog odreda policije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, bila je to najelitnija jedinica policije Republike Srpske, ali i jedna od najelitnijih jedinica u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Bila je čast imati komandatna kakav je bio Rajko Kušić, a tradiciju okupljanja i odavanja počasti poginulim pripadnicima nastavićemo i narednih godina“, poručio je Ujić.

On je najavio da će do naredne godine na Palama biti određeno mjesto i podignut spomenik svim poginulim pripadnicima ove jedinice i njenom komandatnu.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević obećao je da će opština finansijski pomoći u izgradnji spomenika, a da je trenutno u razmatranju lokacija gradnje.

Nakon parastosa, bivši pripadnici jedinice posjetili su Kušićev grob na groblju Jahorinski potok i položili cvijeće i vijence.

Ova jedinica u početku je imala desetak pripadnika i zvala se „Kušićevi lavovi“, da bi kasnije prerasla u Sarajevsko-romanijski odred, nakon čega je nastala Specijalna brigada policije Republike Srpske. Do kraja rata, jedinica je imala više od 200 ljudi, specijalno obučenih za antiteroristička dejstva.

Dvanaest pripadnika ove jedinice svoj život je dalo u ratu, dok je njihov komandant život izgubio u miru, u saobraćajnoj nesreći.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments