Služen parastos i položeni vijenci poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu

3

Parastosom za borce poginule u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu, koji je služen u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima i slavskim obredom, opštinska Boračka organizacija obilježila je danas krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina istakao je da je obilježavanje krsne slave prilika da se svi prisjete boraca koji su život dali za stvaranje Republike Srpske, koja je istorijska neminovnost, odraz želje i potrebe srpskog naroda u okviru BiH.

„Srpsku treba brižno njegovati i čuvati, ali, nažalost, većina onih koji bi trebalo da vode primarno računa o njoj, onih koje narod bira svake četiri godine, to sa aspekta društvene odgovornosti ne radi dovoljno“, rekao je novinarima Parađina.

Parađina je poručio da Boračka organizacija apeluje na slogu i jedinstvo, jer oko strateških i vitalnih pitanja nema pogodbe.

„Ono što je plaćeno skupo, zbog čega je pala krv, sa tim nema kockanja i pogodbe. Mi borci to nećemo dozvoliti i iz tog razloga nam je potrebna društvena evolucija, da se ne bi desila revolucija“, naveo je Parađina.

Prema njegovim riječima, to je jedno upozorenje ispred Boračke organizacije koje može da ide prema svima koji moraju pokazati veću društvenu odgovornost i koji moraju da se bave narodnom politikom, a ne ličnim intresima.

„Čuvajući tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, šaljemo poruku da nema preče i važnije stvari nego da potomci čuvaju tekovine i vrijednosti svojih predaka“, istakao je Parađina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je slavu Boračkoj organizaciji Republike Srpske /BORS/, koja, kako je rekao, okuplja sve koji su zaslužni za postojanje Republike.

On je dodao da je ovo prva godina obilježavanja Mitrovdana kod renoviranog spomenika poginulim borcima, koji zaslužuje karakter republičkog spomenika.

Govoreći o boračkoj populaciji, Vuković je rekao da postoje određena neriješena pitanja, kao što su radna mjesta i smještaj djece poginulih boraca, te izrazio nadu da će sinergijom institucija na republičkom i lokalnom nivou ti problemi biti brže riješeni.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević naveo je da je opština ove godine pomogla rekonstrukciju spomenika, da će i u narednoj godini planirati određena sredstva za rad opštinske Boračke organizacije, kao i za određene infrastrukturne radove koje ta organizacija bude planirala.

„Žrtvu onih koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske nikada ne smijemo zaboraviti. Značajno je da se svake godine, kako za Mitrovdan, tako i za ostale datume, okupljamo i našu djecu učimo tome da je Srpska stvorena tako što su ovi ljudi za njih dali život. Ovo je najznačajniji datum, poslije 9. januara, u stvaranju Republike Srpske“, istakao je Vučićević.

Vijence na centralni spomenik položili su predstavnici Boračke organizacije, delegacije opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, saborci, pripadnici policije, SUBNOR-a i Udruženja penzionera Pale.

 

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ja bih ovo ukinuo ovo je stvarno gazenje po mrtvima.Bog da prosti poginulu sabracu a ovi vjencopolagaci koji dobrano zive na tudjoj nesreci neka se zapitaju………DOKLE

Ima ovdje i sabrace i saboraca

S postovanjem, za polaganje vijenaca na Spomen-obiljezje poginulim borcima! Slava poginulim borcima! Moze li neko odgovoriti zasto su borci zapustani,podcijenjeni sa borackim dodatkom na godisnjm nivou od 130 KM,i na mijesecnom od 68,80KM,zasto nije uplacen ratni staz borcima VRS.Znam rece te nema para,ali samo za borce, najvise cujemo da nema para ali niko ne spominje mozak.Prica te kako su povecane penzije 3%, dali znate da je sa ovim povecqnjem kod mnogih penzionera ujednaceni krvni pritisak i penzija? QSL?