Služen moleban za spas svetinja u Crnoj Gori

0

TRNOVO – U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu je u okviru svetosavskih svečanosti služen moleban za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori, nakon čega je veliki broj vjernika učestvovao u litiji kroz Trnovo.

U litiji je bio veliki broj predstavnika privrednog, društvenog i javnog života opštine Trnovo, koji su na taj način željeli da izraze podršku SPC.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je da su mirnom šetnjom dali do znanja da svetinje ne smiju biti tema politike i da je ponašanje vlasti u Crnoj Gori sramno.

Sveštenik NJegoslav Jelišić čestitao je direktoru, nastavnicima i đacima osnovne škole u Trnovu školsku slavu – Svetog Savu.

U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

(www.palelive.com/Srna)