Slobodnom voljom protiv nametnutnih odluka

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić potpisali su peticiju o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i poručili da se protive svim neustavnim i nametnutim odlukama koje su protiv srpskog naroda.

Ćosić je istakao da mu je drago da su srpski predstavnici pokazali jedinstvo, da mogu da zauzmu zajednički stav prema onome što je loše za srpski narod, za Republiku Srpsku i da se tome suprotstave voljom i demokratskim pravom iskažu mišljenje kroz potpisavanje peticije.

Ćosić je istakao da u svakoj normalnoj zemlji svijeta jedini način pune slobode i demokratskog izražavanja je izražavanje slobodne volje.

„Mi upravo pokazujemo da je jedini način da se borimo protiv nametnutih odluka, zakona, mišljenja – slobodnom voljom. Upravo zbog toga će ta slobodna volja, iskazana kroz potpisivanje peticije, biti pokazatelj kako će narod Republike Srpske da odgovori na ono što se zove nametanje. Mi na silu nećemo odgovoriti silom“, rekao je Ćosić novinarima nakon što je potpisao peticiju.

Ćosić je poručio da će na silu odgovoriti slobodnom voljom, te iskazao nadu da će u Istočnom Sarajevu slobodna volja biti omasovljena kroz veliki broj građana koji će potpisati peticiju.

On smatra da će time građani pokazati prvo sebi šta misle o Republici Srpskoj, njenom funkcionisanju, a zatim i šta misle o nametnutim odlukama viskog predstavnika.

„One su tu, ali će i proći, a slobodna volja je ta koja opredjeljuje život građana u jednoj zemlji kada se iskazuje na ovako demokratski način, kao što je peticija. Sve to govori o tome koliko smo mi svjesno i zrelo društvo, a koliko su oni koji pokušavaju da nam to društvo urede prema svom modelu beskrupolozni i koliko funkcionišu na nakaradan i loš način“, istakao je Ćosić.

Katić je pozvao sve stanovnike Istočnog Novog Sarajeva, grada Istočno Sarajevo i cijele Republike Srpske da stanu u odbranu Srpske i da potpišu peticiju.

„Nećemo dozvoliti da iko nameće zakone, a posebno ne neko ko nije državljanin ni Republike Srpske, ni BiH. Ne želim da živim u državi u kojoj će neko moju Republiku Srpsku, moj narod i mene smatrati genocidnim i želim jasno da pošaljem poruku da smo protiv svih nametnutih odluka i protiv na bilo koji način izglasavanja ovakvog zakona“, istakao je Katić.

Poslanik /SNSD/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac takođe je potpisala peticiju o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik.

Potpisivanje peticije organizovano je večeras na Trgu Republike Srbija i Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu i biće nastavljeno i narednih dana.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare